Απευθείας κοινοτική χρηματοδότηση των δήμων για τη διαχείριση του προσφυγικού ζήτησε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, μιλώντας την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο κ. Καμίνης τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τη δημιουργία ευρωπαϊκού προγράμματος χρηματοδότησης των τοπικών κοινοτήτων που υποδέχονται πρόσφυγες. Ο δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος συμμετείχε στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Προϋπολογισμού, Ελέγχου του Προϋπολογισμού και Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, περιέγραψε τον ρόλο που διαδραμάτισε και συνεχίζει να διαδραματίζει ο δήμος Αθηναίων στη διαχείριση του προσφυγικού. δικαιώματα.

Δεδομένων και των νέων προσφυγικών ροών που καταγράφονται, ο κ. Καμίνης τάχθηκε υπέρ της απ’ ευθείας χρηματοδότησης των πόλεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη διαχείριση του προσφυγικού.

«Οι πόλεις που γνωρίζουν τα προβλήματα, πρέπει να έχουν ρόλο και λόγο στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και την εφαρμογή τους» δήλωσε. Και υπενθύμισε ότι η Αθήνα ήταν η πρώτη ελληνική πόλη που διεκδίκησε πόρους από το πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, με αποτέλεσμα να έχει καταφέρει να προσφέρει προσωρινή στέγη σε 4.000 άτομα, σε 300 διαμερίσματα στην πόλη.

Ο κ. Καμίνης συνάντησε στις Βρυξέλλες και τον Επίτροπο αρμόδιο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ