Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος και η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το Hellenic American College (HAEC), την Πέμπτη 24 Μαΐου 2018 παρουσιάζουν στον Τεχνοχώρο (Λεμπέση 4, Ακρόπολη) το δεύτερο μέρος της έκθεσης του εικαστικού Γιάννη Στεφανάκι με τίτλο «Παλίμψηστο εννοιών» σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης, Μάνου Στεφανίδη.

Μετά την πολύ επιτυχημένη βραδιά των εγκαινίων στην Γκαλερί Κέννεντυ της Ελληνοαμερικανική  Ένωσης στις 9 Μαΐου με τα ζωγραφικά έργα, το δεύτερο μέρος της έκθεσης περιλαμβάνει τα χαρακτικά έργα του καλλιτέχνη και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 16 Ιουνίου, ενώ παράλληλα, μέχρι και τις 9 Ιουνίου, τα ζωγραφικά εξακολουθούν να εκτίθενται στην Ελληνοαμερικανική  Ένωση (Μασσαλίας 22, Αθήνα).

Η διπλή αυτή παρουσίαση σκοπό έχει να αποτελέσει εκτενές αφιέρωμα στην δουλειά του γνωστού Έλληνα εικαστικού. Παράλληλα, η συνεργασία των δύο γκαλερί επιχειρεί να παρακινήσει τον θεατή σε φυσική και νοητή μετακίνηση ανάμεσα σε δύο χώρους τέχνης. Έτσι αναδεικνύεται το πρωτεϊκό στοιχείο του εικαστικού, αλλά και η εσωτερική συνάφεια του έργου του.

Ο ιστορικός τέχνης, Μάνος Στεφανίδης, προλογίζοντας τον κατάλογο της έκθεσης, αναφέρει: «Χαράκτης-ζωγράφος, ζωγράφος-ποιητής, εκδότης, δημιουργεί εικόνες και κείμενα σαν να διερωτάται γιατί τα θρανία των παιδικών μας χρόνων παραμένουν έτσι αβάσταχτα λυπημένα, γιατί οι σταυρωμένοι άνθρωποι δεν ανασταίνονται στο τέλος, γιατί οι ενθουσιώδεις ποδηλάτες, όσο κι αν ανεβαίνουν στα σκοινιά του ουρανού, δεν καταφέρνουν ποτέ να φτάσουν τα σύννεφά του», ενώ προσθέτει ότι «ο Στεφανάκις παραμένει τρυφερός και ευαίσθητος επειδή η τρυφερότητα φτιάχνεται από ατσάλι σαν burin του χαράκτη που είναι έτοιμο να ιστορίσει τα θαύματα και τις τραγωδίες του κόσμου».

φωτ. από τα εγκαίνια στην Ελληνοαμερικανική Ενωση, Φανή Ναλμπάντη ( σοπράνο), Νίκος Μανιταράς 

Οι γκαλερίστες Πέτρος και Ηλέκτρα Δουμά με τον καλλιτέχνη

Ο ιστορικός Τέχνης Μάνος Στεφανίδης συνομιλών με τον Λεωνίδα Φοίβο Κόσκα, πρόεδρο του HAU

φωτ. από την ημέρα των εγκαινίων του πρώτου μέρους της έκθεσης στην Ελληνοαμερικανική Ενωση, Μασσαλίας 22, Αθήνα

O ιστορικός τέχνης Γιάννης Μπόλης σημειώνει μεταξύ άλλων για τα χαρακτικά του Στεφανάκι: «Στις πιο πρόσφατες χαρακτικές του συνθέσεις, με την επεξεργασμένη απλότητα της φόρμας τους, επιθυμεί να εντοπίσει τον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης με τις έννοιες της ζωής, του έρωτα και του θανάτου να διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο, με το οικείο να συμβιώνει με το ανοίκειο και το διφορούμενο. Ένας ολόκληρος κόσμος αναδύεται και μετεωρίζεται, φασματικός και υλικός, στην προέκταση του ονείρου, της φαντασίας και του χρόνου· ένας κόσμος που καλεί τον θεατή να περιηγηθεί μέσα του, να αναδιφήσει στην αποκρυπτογράφηση των καλά φυλαγμένων μυστικών του, να στοιχειοθετήσει τον μύθο του, να αναζητήσει τις συμβολικές αναφορές του, τις νοηματικές αποχρώσεις του».

 

Ο Γιάννης Δ. Στεφανάκις γεννήθηκε το 1951 στη Γρηγοριά Ηρακλείου Κρήτης. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ζωγραφική, χαρακτική, αγιογραφία καθώς, και τέχνη του βιβλίου και τυπογραφία. Από το 1989 εκδίδει το περιοδικό για το λόγο και τα εικαστικά «Νέο Επίπεδο» και από το 2003 το συλλεκτικό περιοδικό «Τεχνοπαίγνιον». Από το 1996 εκδίδει συλλεκτικά βιβλία. Έχει διοργανώσει σεμινάρια χαρακτικής και έχει συνεργαστεί με εκδοτικούς οίκους και λογοτεχνικά περιοδικά. Διδάσκει σχέδιο και χαρακτική στη σχολή ΑKTO. Το 1994 συνδιοργάνωσε με τη Μαργαρίτα Βασιλάκου το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κόμικς στο Πάρκο Ελευθερίας (Δήμος Αθηναίων) και το 2ο στον ίδιο χώρο το 2012. Το 2010 εκδόθηκε το ποιητικό του βιβλίο «Το καρφί του χρόνου» (εκδόσεις Γαβριηλίδης). Το 2016 το video animation «Η πτώση», πέρασε στο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Το 2018 το περιοδικό «Νέο Επίπεδο» έλαβε τιμητική διάκριση από το θεσμό των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων. Έχει στο ενεργητικό του πάνω από 29 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και χαρακτικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και συμμετοχή σε περισσότερες από 100 ομαδικές εκθέσεις. Είναι, μεταξύ άλλων, μέλος του Επιμελητήριου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών και της Εταιρίας Ελλήνων Συγγραφέων. Το 2015 εκπροσώπησε τη χώρα στο 7ο Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης στο μουσείο ΜΑΜΑ της Αλγερίας. Έργα του βρίσκονται στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς και σε πολλές Δημοτικές Πινακοθήκες, όπως και σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Χορηγοί επικοινωνίας είναι οι art22 και www.globalview.gr

 

Τη βραδιά των εγκαινίων θα συνοδέψουν τα εξαιρετικά κρασιά του κτήματος Παλυβού.

InfoΑίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος/ Εγκαίνια: Πέμπτη 24 Μαΐου 2018, 20:00-23:00/ Διάρκεια: 24 Μαΐου – 16 Ιουνίου

Λεμπέση 4 και Μακρυγιάννη, Ακρόπολη, www.technohoros.org, info@technohoros.org, τηλ.: 211 1823818

Γκαλερί Κέννεντυ Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

Διάρκεια: 9 Μαΐου – 9 Ιουνίου

Μασσαλίας 22, Αθήνα, www.hau.gr/culture, culture@hau.gr, τηλ.: 210 3680052