Την ώρα που η Αθήνα διαμηνύει στην πΓΔΜ ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται στη βάση των προτάσεων Νίμιτις, με την πρόταση “Μακεδονία του Ίλιντεν” να έχει οριστικά καεί, οι Σκοπιανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να θεωρούν πως η πρόταση εξακολουθεί να βρίσκεται επάνω στο τραπέζι. Οι χθεσινές δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ σε δημοσιογράφους, επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση, καθότι ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός εξακολουθεί να “χτίζει” το αφήγημά του με κεντρικό άξονα την πρόταση του “Ίλιντεν”, η οποία θα μπορούσε να είναι αποδεκτή από τον ίδιο ως μια επιλογή που κατοχυρώνει την εθνική ταυτότητα των πολιτών και την αξιοπρέπεια της χώρας του.

O πρωθυπουργός της πΓΔΜ σημείωσε επίσης ότι τα αιτήματα της εξέγερσης του Ίλιντεν κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το 1903, ήταν για κοινωνική δικαιοσύνη και για ελευθερία και σε καμία περίπτωση, όπως ισχυρίστηκε, δεν είχε εδαφικές διεκδικήσεις έναντι άλλων.

«Με την ονομασία αυτή, η Ελλάδα παίρνει το erga omnеs και την συνταγματική αναθεώρηση και εμείς ενισχύουμε την εθνική μας ταυτότητα και διαφυλάττουμε την αξιοπρέπεια μας. Άρα πρόκειται για μία λύση που συνιστά κέρδος και για τις δύο πλευρές, και που οδηγεί στην επίλυση της 25ετούς διαφοράς για το θέμα του ονόματος» είπε χθες ο Ζάεφ, παραβλέποντας το γεγονός πως  η Αθήνα έχει ήδη απορρίψει – τουλάχιστον δημοσίως – την πρόταση ως βάση διαπραγμάτευσης.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι στην Αθήνα οι πρώτες διαρροές στον φιλοκυβερνητικό τύπο μιλούσαν για εκδοχή που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά. Η αρνητική θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης πάντως, οδήγησαν την κυβερνητική πλευρά σε γρήγορη αναδίπλωση και στο να απορρίψει την επιλογή επιστρέφοντας στις προτάσεις Νίμιτς, ως βάση συζήτησης στη διαπραγμάτευση. Αυτό έκανε και εχθές σαφές με τις δηλώσεις του από την Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς – που υπενθύμισε πως η Ελλάδα έχει ήδη απορρίψει τη μια από τις πέντε προτάσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, το “Μακεδονία (Σκόπια)”. Ο κ. Κοτζιάς αρνήθηκε ότι η Αθήνα δέχτεται πίεση από τις ΗΠΑ για να κλείσει το θέμα – αν και πληροφορίες αναφέρουν πως στη συνομιλία του Αντιπροέδρου Μάικ Πενς με τον Αλέξη Τσίπρα μέσα στο Σαββατοκύριακο, η αμερικανική πλευρά έκανε σαφές ότι ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων, που θα ανοίξει την πόρτα για την την είσοδο της πΓΔΜ στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στο ΝΑΤΟ.

Η συζήτηση για το Σκοπιανό αναμένεται πάντως να αναθερμανθεί την Τετάρτη, όπου ο Έλληνας υπουργός θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, ενώ θα ακολουθήσουν, Πέμπτη και Παρασκευή νέες συναντήσεις του με τον σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη, παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς. Οι δυο άνδρες θα πιάσουν το νήμα της διαπραγμάτευσης από εκεί όπου το άφησαν οι δυο Πρωθυπουργοί, Τσίπρας και Ζάεφ στη Σόφια, με την ελληνική πλευρά να εστιάζει στο επιχείρημα πως εφόσον η ΠΓΔΜ μπήκε στην λογική του erga omnes και των συνταγματικών αλλαγών, θα πρέπει να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση στη βάση των προτάσεων που έχει κάνει ο Μάθιου Νίμιτς, αποδεχόμενη τη χρήση της νέας ονομασίας στο εσωτερικό, συνδυάζοντάς την με συνταγματικές αλλαγές. Έμπειροι παρατηρητές της διαπραγμάτευσης πάντως διακρίνουν “απόσταση” πλέον των δυο πλευρών και θεωρούν πως δύσκολα οι αξιωματούχοι της ΠΓΔΜ θα δεχθούν την επιστροφή στις προτάσεις Νίμιτς με παράλληλη παραχώρηση της γειτονικής χώρας στο erga omnes και τις συνταγματικές αλλαγές, τη στιγμή μάλιστα που η αντιπολίτευση στη γειτονική χώρα, εκφράστηκε ήδη αρνητικά στην προοπτική υιοθέτησης του ονόματος “Μακεδονία του Ίλιντεν”.

reader.gr