Κρίσιμη θεωρείται η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Νικολά Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη παρουσία και του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ενώ από την ΠΓΔΜ εκπέμπονται μηνύματα αισιοδοξίας.

Η συνάντηση βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 17:30 ώρα Ελλάδας, και πλέον το βάρος πέφτει στο ονοματολογικό και με δεδομένο πως το «Μακεδονία του Ίλιντεν», έχει καεί έπειτα από τις αντιδράσεις στην Ελλάδα, στο τραπέζι των συζητήσεων παραμένουν οι τέσσερις προτάσεις του Μάθιου Νίμιτς. Εξάλλου η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως συζητάει μόνο τις προτάσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ.

Επομένως, υπό διαπραγμάτευση παραμένουν τα:

1. Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)

2. Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)

3. Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)

4. Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

Η πλευρά των Σκοπίων φέρεται να απορρίπτει το Vardarska. Ετσι, πιο πιθανά φαντάζουν πλέον το «NovaMakedonija» και το «GornaMakedonija», χωρίς να αποκλείεται να κατατεθεί κάποιο όνομα – έκπληξη.

Σε κάθε περίπτωση, η συνάντηση αναμένεται να είναι μαραθώνια, αφού συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και οι δύο αποστολές αναμένεται ότι θα προχωρήσουν σε μια σύντομη διακοπή για ένα γεύμα εργασίας πριν επιστρέψουν στο τραπέζι για την συνέχιση των συνομιλιών.

Εξάλλου, το ζήτημα της ονομασίας είναι όπως φαίνεται το μοναδικό ανοιχτό αγκάθι στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Κοτζιάς, χτες από τον ΟΗΕ. Ειδικότερα, ο κ. Κοτζιάς ρωτήθηκε αν στη σημερινή συνάντηση που θα έχει με τον κ. Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη, ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς πρόκειται να καταθέσει μια συνθετική πρόταση με βάση τις τελικές θέσεις που έχουν διαμορφωθεί από την Αθήνα και τα Σκόπια έπειτα από διαπραγματεύσεις που διαρκούν ήδη ένα εξάμηνο.

«Όχι, εμείς έχουμε κάνει τη σύνθεση όλων των προτάσεων, αλλά παραμένει ανοιχτό το θέμα του ονόματος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, κάτι που σημαίνει πως στη γενική συμφωνία που έχει ήδη καταγραφεί έχουν ενσωματωθεί οι προτάσεις και των δύο, δηλαδή και της ελληνικής πλευράς και της αντιπροσωπείας των Σκοπιανών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η σημερινή διαπραγμάτευση στη Νέα Υόρκη αναμένεται να καθορίσει εν πολλοίς και το τελικό αποτέλεσμα των συνομιλιών που διαρκούν ήδη έξι μήνες και έχουν σκοπό τη διευθέτηση του ονοματολογικού ώστε η FYROM να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και παραλλήλως να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για ένταξη της γειτονικής χώρας και στην Ερωπαϊκή Ένωση.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Νίκος Κοτζιάς επισήμανε πως έχει ήδη καταγραφεί γενική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, στην οποία μάλιστα έχουν ενσωματωθεί και τα νομικά θέματα που έχει δώσει σε έναν κατάλογο ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Όλα αυτά, την ώρα που ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε αισιόδοξος για συμφωνία, αν και επέμεινε στη θέση του για διενέργεια δημοψηφίσματος για την επικύρωσή της. «Δεν είχαμε καλύτερη ευκαιρία τα τελευταία 25 χρόνια, ούτε θα έχουμε καλύτερη ευκαιρία την επόμενη περίοδο. Αν χάσουμε την ευκαιρία, τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι πιο δύσκολη η διαπραγμάτευση και θα έχει ακόμα μικρότερες πιθανότητες λύσης. Τώρα είμαστε κοντά. Καλώ τους πολιτικούς στη “Μακεδονία” να επιδείξουν σοβαρότητα και νηφαλιότητα. Εγώ είμαι έτοιμος να αναλάβω το δικό μου μερίδιο της ευθύνης στην λήψη των αποφάσεων. Είπαμε ότι στο τέλος οι πολίτες αποφασίζουν σε δημοψήφισμα. Με τη δημιουργικότητα που δείχνουμε θέλουμε να βρεθεί λύση που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Διότι μπορεί ο Ζάεφ και ο Τσίπρας να δώσουν τα χέρια, αλλά είναι οι θεσμοί αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις –σε μας και οι πολίτες με το δημοψήφισμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.