Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληφορορίες η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργου, Αλέξη Τσίπρα μετον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ έχει ολοκληρωθεί και ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

 

Λίγο μετά τις 17.30 ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ κάλεσε τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας ουσιαστικά το επόμενο και καθοριστικό βήμα προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το ζήτημα της ονοματοδοσίας της χώρας του.

Παρά τις ισχυρές πιέσεις του δέχθηκε τις τελευταίες ώρες στο εσωτερικό της πΓΔΜ, με αποκορύφωμα την έντονα επικριτική προς το πρόσωπό του ανακοίνωση του προέδρου Ιβανόφ, ο κ. Ζάεφ τηλεφώνησε στον κ. Τσίπρα προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας και να ανανεώσουν, άνευ συγκλονιστικού απροόπτου, το ραντεβού τους για αυτό το Σαββατοκύριακο στις Πρέσπες όπου και αναμένεται να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις για το τελικό κείμενο.

Σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, τότε ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ενημερώσει πρώτα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για τις αποφάσεις της κυβέρνησης και τ στη συνέχεια θα επικοινωνήσει με τους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ανοιχτό, επίσης, παραμένει το ενδεχόμενο συζήτησης για το ονοματολογικό στη Βουλή την Παρασκευή, εφόσον, φυσικά, «κλειδώσει» η συμφωνία. Η συζήτηση θα είναι ενημερωτική και δεν θα πραγματοποιηθεί καμία ψηφοφορία.