Αρχική Επικαιρότητα Σκόπια: Η συμφωνία, οι αντιδράσεις των κομμάτων και η συζήτηση στη Βουλή

Σκόπια: Η συμφωνία, οι αντιδράσεις των κομμάτων και η συζήτηση στη Βουλή

Αν και ο δρόμος για την οριστικοποίηση της συμφωνίας Τσίπρα Ζάεφ είναι μακρύς , δεδομένου ότι θα πρέπει προηγουμένως να περάσει από τη διαδικασία του δημοψηφίσματος στη γείτονα χώρα, οι αντιδράσεις για την πρώτη εικόνα είναι πολλές και ποικίλες.

Από πλευρά της η ΝΔ είχε δηλώσει καιρό τώρα την αντίδρασή της σε ένα όνομα που θα φέρει τον όρο Μακεδονία.Με νέα ανακοίνωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε απαράδεκτη την υποχώρηση σε γλώσσα και εθνότητα καλώντας τον Τσίπρα να μην ψηφίσει την συμφωνία ενώ παράλληλα ζήτησε συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας

Το Κίνημα Αλλαγής περιμένει το κείμενο της συμφωνίας για να πάρει θέση ενώ δηλώνει ανοιχτό σε λύση για το Σκοπιανό, αλλά η Φώφη Γεννηματά τάχθηκε υπέρ της λύσης του ζητήματος.

Ο Πάνος Καμμένος έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας ήδη πριν τις ανακοινώσεις λέγοντας πως δεν θα ψηφίσει συμφωνία με τον όρο Μακεδονία. Το ΚΚΕ λέει όχι στη συμφωνία, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κάλεσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραιτηθεί για να μην υπάρξει συμφωνία.

Την ίδια ώρα μακεδονικές ενώσεις ετοιμάζουν συλλαλητήρια, αλλά και κινητοποίηση το ερχόμενο Σάββατο στις Πρέσπες με στόχο, όπως λένε, ακόμη και να ματαιώσουν τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών για την υπογραφή της συμφωνίας.

Η συζήτηση θα γίνει στη Βουλή την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ από την πλευρά του ο διεθνής Τύπος χαιρετίζει την συμφωνία Ζάεφ – Τσίπρα.

Τι προβλέπει ο κανονισμός – Οι επόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα

Με τη διαδικασία των ανακοινώσεων και δηλώσεων της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής (άρθρο 142 Α του Κανονισμού της Βουλής) θα γίνει η ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας από τον πρωθυπουργό για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό, «για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Bουλής, η Kυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού μπορεί, εκτός από τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως» να ζητήσει, οποτεδήποτε, να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιόν της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση».

Το αίτημα για ανακοίνωση ή δήλωση μαζί με το αντικείμενό τους διατυπώνεται στον πρόεδρο της Βουλής και γνωστοποιείται από αυτόν στους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης πριν από είκοσι τέσσερις (24) ώρες τουλάχιστον.

Το πλαίσιο της συζήτησης προσδιορίζεται στο ίδιο άρθρο (142Α) αλλά το πιθανότερο είναι πως το Προεδρείο δεν θα κινηθεί με τη στενή εφαρμογή του, ως προς τους προβλεπόμενους χρόνους ομιλιών, που έχουν ως εξής:

«H ανακοίνωση ή δήλωση της Κυβέρνησης γίνεται αυτοπροσώπως από τον Πρωθυπουργό σε οποιαδήποτε συνεδρίαση νομοθετικής εργασίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) λεπτά της ώρας.

Οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν αυτοπροσώπως τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή της δήλωσης της Κυβέρνησης για πέντε (5) λεπτά της ώρας, κατ΄ ανώτατο όριο για τον καθένα. Σε περίπτωση απουσίας ή ασθένειας Προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη συζήτηση τον αναπληροί εκπρόσωπός του οριζόμενος απ΄ αυτόν.

Η απάντηση του Πρωθυπουργού στις απόψεις των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) λεπτά της ώρας.

Η δευτερολογία των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) λεπτά και του Πρωθυπουργού, ο οποίος ομιλεί τελευταίος, τα πέντε (5) λεπτά της ώρας».