Σοβαρή επιδείνωση του καιρού με έντονα φαινόμενα- Πρόγνωση Αττικής/ Εύβοιας:

Καλησπέρα φίλες και φίλοι. Σοβαρή μεταβολή, όχι και τόσο συχνή για την εποχή – με βάση τις περιοχές της χώρας που θα επηρεάσει- θα παρουσιάσει ο καιρός από αύριο και από τα δυτικά προς τα ανατολικά με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες όχι μόνο τις θερμές ώρες της ημέρας αλλά και τις νυχτερινές . Στις μεν ηπειρωτικές περιοχές τα φαινόμενα θα εκδηλώνονται τόσο μέσα στη μέρα όσο και τη νύχτα , στις δε θαλάσσιες θα εκδηλώνονται κυρίως τη νύχτα και νωρίς το πρωί.

ΑΤΤΙΚΗ:

Εν δυνάμει σοβαρή αναμένεται η κακοκαιρία και στο νομό Αττικής, ωστόσο υπάρχει πιθανότητα τα φαινόμενα να έχουν μεν μεγάλη ένταση , όπου αυτά εκδηλώνονται , όχι όμως και διάρκεια , με την έννοια ότι ίσως να προκύψει συμπεριφορά με διαδοχικές εξάρσεις και υφέσεις αυτών. Στο δια ταύτα:

Παρασκευή 15/6: Αρχικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις και αρκετή ζέστη – αυξημένη υγρασία. Μετά το μεσημέρι θα φυσήξει ισχυρός νοτιάς , στα νότια τμήματα , ο οποίος θα διατηρηθεί για κάποιες ώρες, ανεβάζοντας περαιτέρω τη θερμοκρασία μέσα στο βράδυ. Παράλληλα με την υποχώρηση αυτού του “μετώπου” ισχυρού νοτιά αναμένεται να προκύψουν μη οργανωμένες νεφώσεις κατακόρυφης ανάπτυξης κυρίως περιμετρικά του Λεκανοπεδίου , δηλαδή μέσα στο Σαρωνικό και στα βόρεια- δυτικά τμήματα, οι οποίες θα δώσουν τοπικές μπόρες ή και καταιγίδες, με κύριο χαρακτηριστικό την έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και την απότομη έναρξη και λήξη της βροχής. Από αυτήν την πρώτη επιδείνωση του καιρού φαίνεται να επηρεάζονται για λίγο και περιοχές των Αθηνών. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα από 23 έως 31 oC.

Σάββατο 16/6: Aρχικά άστατος καιρός κυρίως στα δυτικά και βόρεια του νομού, τα οποία θα επηρεάζονται από πυρήνες καταιγίδων που θα έχουν δημιουργηθεί στην ανατολική Στερεά. Στο Λεκανοπέδιο των Αθηνών ο καιρός θα ξεκινήσει σχετικά αίθριος, αντίθετα περιμετρικά αυτού ενδέχεται να υπάρχουν εστίες φαινομένων , οι οποίες θα δίνουν τοπικές μπόρες και καταιγίδες μικρής διάρκειας. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και θα οργανωθούν περαιτέρω δίνοντας διαδοχικές μπόρες και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές, ενώ στη συνέχεια τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα βόρεια του νομού όπου θα συνεχιστούν μέχρι και τις πρώτες βραδινές ώρες. Δεν αποκλείονται χαλαζοπτώσεις, ειδικά στα βόρεια τμήματα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί από 19 έως 29 oC.

Κυριακή 17/6: Ημέρα αστάθειας θα είναι και η Κυριακή, τις θερμές ώρες της ημέρας. Έτσι , ενώ ο καιρός θα παρουσιάζει ύφεση από τα φαινόμενα του Σαββάτου , από τις μεσημβρινές ώρες οι νεφώσεις αναμένεται να πυκνώσουν ξανά και να δώσουν τοπικές μπόρες και καταιγίδες. Μάλιστα, αυτή τη φορά η πιθανότητα οργανωμένων καταιγίδων με διάρκεια είναι ιδιαίτερα αυξημένη ΚΑΙ για τα ενδότερα του Λεκανοπεδίου. Τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν πιθανότατα τις βραδινές ώρες. Η Κυριακή θα επανεξεταστεί και αύριο ή το Σάββατο με πιο ακριβή προγνωστικά στοιχεία.

Επιμέλεια: Γιώργος Πολίτης.

forecastweather.gr