Το πολιτικό μέλλον της Άγγελας Μέρκελ κρίνεται σήμερα από τους εταίρους της στην Ένωση Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), καθώς η ηγετική ομάδα του βαυαρικού κόμματος συνεδριάζει εντός της ημέρας για να αποφασίσει αν δέχεται τις συμφωνίες για την αντιμετώπιση του ζητήματος των προσφύγων και των μεταναστών που η καγκελάριος της Γερμανίας έφερε πίσω από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Εννιά μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες τόσο η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ, όσο και η CSU είδαν μεγάλο μέρος της εκλογικής τους βάσης να διαρρέει προς την άκρα δεξιά, η εξασθενημένη καγκελάριος αναγκάστηκε να στραφεί στους ευρωπαίους εταίρους της και να ζητήσει τη βοήθειά τους στην προσπάθεια της να επιλύσει τη σύγκρουση με τους συμμάχους της, που απειλούν να στασιάσουν εξαιτίας της πολιτικής της στο ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών.

Ο ηγέτης της CSU, ο Χορστ Ζεεχόφερ, υπουργός Εσωτερικών, απείλησε να αρχίσει να εφαρμόζει μονομερώς το μέτρο της επαναπροώθησης μεταναστών και προσφύγων που έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες της ΕΕ στα σύνορα–κίνηση που εάν γίνει πράξη, θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην κατάρρευση της κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού».

Στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής, κλείστηκε έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις μια συμφωνία για την ανακατανομή των προσφύγων σε «εθελοντική» βάση και τη δημιουργία κλειστών, «ελεγχόμενων κέντρων» εντός ΕΕ, όπου θα κρατούνται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ωσότου να ολοκληρώνεται η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου.

Οι ελιγμοί

Η Μέρκελ παράλληλα ανακοίνωσε χωριστές, διμερείς συμφωνίες με 16 χώρες της ΕΕ για την επαναπροώθηση ορισμένων προσφύγων, λέγοντας πως συμφώνησαν να τους παίρνουν πίσω, ενώ πρότεινε να ανοίξουν κέντρα υποδοχής όπου θα εφαρμόζεται μια πολύ ταχύτερη διαδικασία ασύλου, αυστηροποιώντας ακόμη πιο πολύ την πολιτική της, που δεν έχει πλέον καμιά σχέση με την απόφασή της να άρει τις πύλες το 2015.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, στο μυαλό του οποίου προφανώς το κυρίαρχο είναι οι τοπικές εκλογές του Οκτωβρίου στο κρατίδιο, όπου βρίσκεται αντιμέτωπος με την πρόκληση του αντιμεταναστευτικού, ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD), διεκδίκησε την πατρότητα των συμφωνιών αυτών, επικαλούμενος την πίεση που άσκησε στη Μέρκελ να επιτύχει άμεσα συμφωνία.

«Κινείται στην απολύτως σωστή κατεύθυνση», είπε ο Σέντερ αναφερόμενος στη συμφωνία για την οποία τον ενημέρωσε η Μέρκελ με έγγραφό της νωρίτερα, πάντως συμπλήρωσε πως θα συνεχίσει να πιέζει την καγκελάριο, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια ως προς τις λεπτομέρειες.

Μολονότι οι περισσότεροι αναλυτές προεξοφλούν ότι η Μέρκελ θα επιβιώσει από τη σύγκρουση των τελευταίων εβδομάδων με την CSU, προσθέτουν πως θεωρούν απίθανο αυτή να είναι η τελευταία φορά που το βαυαρικό κόμμα θα προβάλλει αντίσταση στις επιλογές μιας καγκελαρίου που ακόμα και οι υποστηρικτές της χαρακτηρίζουν υπερβολικά κεντρώα.

Η σύγχυση

Επιτείνοντας την αβεβαιότητα για το τι ακριβώς έχει συμφωνηθεί, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία διέψευσαν ότι έχουν υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία. Ο Βίκτορ Όρμπαν, ο δεξιός εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, που αυτοπροβάλλεται ως η νέμεση της πολιτικής της Μέρκελ στο ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών, έκανε λόγο για «ψευδείς ειδήσεις», και μιλώντας στο ουγγρικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΤΙ, τόνισε: «δεν υπήρξε καμιά τέτοια συμφωνία».

Ενώ ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις δήλωσε πως «η Γερμανία δεν μας προσέγγισε, κι αυτή τη στιγμή δεν θα ενέκρινα μια τέτοια συμφωνία (…). Δεν προτιθέμεθα να διεξαγάγουμε διαπραγματεύσεις, Δεν υπάρχει κανένας λόγος να διαπραγματευτούμε. Το απορρίπτουμε κατηγορηματικά αυτό».

Το έγγραφο της Μέρκελ αναφέρει ότι 14 χώρες συμφώνησαν «σε πολιτικό επίπεδο» να υποδέχονται ξανά ορισμένους μετανάστες που είχαν περάσει από το έδαφός τους καθ’ οδόν προς τη Γερμανία, ενώ η καγκελάριος κάνει εξάλλου λόγο για χωριστές συμφωνίες με την Ισπανία και την Ελλάδα.

Η κρίσιμη συνάντηση

Το σχέδιο της Μέρκελ προβλέπει ταχύτερες επαναπροωθήσεις γα να ικανοποιηθεί ο Ζεεχόφερ, που απείλησε να κλείσει τα σύνορα. Η καγκελάριος συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών για περίπου δύο ώρες το βράδυ του Σαββάτου, από τις 20:30 (21:30 ώρα Ελλάδας), για να προσπαθήσει να τον πείσει ότι οι συμφωνίες που έκλεισε σημαίνουν ότι δεν χρειάζεται να λάβει τέτοιου είδους μέτρα.

Δεν δόθηκε στη δημοσιότητα καμία ανακοίνωση μετά τη συνάντηση. Τα αποτελέσματα της συνάντησης Μέρκελ-Ζεεχόφερ θα γίνουν πάντως σαφή αργότερα σήμερα.

Αν διασπαστεί η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), που παραμένει αρραγής από το 1949, η κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» της Μέρκελ θα απολέσει την πλειοψηφία στην Μπούντεσταγκ.

Η AfD, η οποία διεξάγει το συνέδριό της στη Βαυαρία, όπου ευελπιστεί να αποσπάσει μεγάλο μέρος της βάσης των ψηφοφόρων του CSU τον Οκτώβριο, έσπευσε να εκμεταλλευθεί την ενδοκυβερνητική σύγκρουση και τη σύγχυση. «Θα πέσει, όσο κι αν φτερουγίζει τα χέρια της», ανέφερε το αντιμεταναστευτικό, αντιισλαμικό κόμμα αναφερόμενο στη Μέρκελ, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα τη συμφωνία των Βρυξελλών λόγια «του αέρα».

Οι συνεδριάσεις CDU και CSU που θα κρίνουν το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού

Εν μέσω συγκεχυμένων πληροφοριών και ασάφειας ως προς το τι συμφωνήθηκε στο πλαίσιο αλλά και στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης εβδομάδας για το μεταναστευτικό, εξέπνευσε χθες βράδυ η προθεσμία που είχε δώσει στην Καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ ο υπουργός Εσωτερικών της και Αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ προτού ξεκινήσει – ακόμη και χωρίς την έγκρισή της – τις επαναπροωθήσεις μεταναστών στα σύνορα της Γερμανίας.

Αργά απόψε το βράδυ αναμένεται πάντως να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, τουλάχιστον για το εγγύς μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού.

Μετά την έκτακτη χθεσινοβραδινή συνάντηση της κυρίας Μέρκελ με τον κ. Ζεεχόφερ στην Καγκελαρία, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης του συγκρουσιακού κλίματος, η ηγετική ομάδα της CSU συνεδριάζει σήμερα στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) στο Μόναχο, προκειμένου να αξιολογήσει τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Λίγο αργότερα, στις 18:00 (ώρα Ελλάδος), συνεδριάζει το προεδρείο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Βερολίνο, για να σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις.

Χθες η Γενική Γραμματέας του κόμματος, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, ανέλαβε, με 14σέλιδη επιστολή της προς όλα τα μέλη, να εξηγήσει την συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες, για την επαναπροώθηση μεταναστών των οποίων η αίτηση ασύλου έχει ήδη απορριφθεί σε άλλη, κοινοτική, χώρα.

Το γεγονός ωστόσο ότι οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας, της Τσεχίας και της Πολωνίας έχουν ήδη διαψεύσει ότι συμφώνησαν διμερώς σε οτιδήποτε φαίνεται να περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, καθώς ο Διευθυντής της Κ.Ο. της CSU στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και ένας εκ των τριών ισχυρότερων στελεχών του κόμματος Αλεξάντερ Ντόμπριντ δηλώνει στην κυριακάτικη Bild ότι λόγω των αντικρουόμενων δηλώσεων ορισμένων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «μπορεί κανείς να αμφιβάλλει σχετικά με το εάν τα συμπεράσματα της Συνόδου είναι όλα πραγματικότητα ή όχι».

Νωρίτερα ωστόσο ο Βαυαρός Πρωθυπουργός Μάρκους Σέντερ είχε χαιρετίσει τα αποτελέσματα της Συνόδου, λέγοντας ότι επιτεύχθηκαν περισσότερα από ό,τι φανταζόταν κανείς, και αυτό χάρη στην πίεση που άσκησε στην Καγκελάριο για να διεκδικήσει στήριξη για το προσφυγικό.

Σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε ειδικά για αυτό το θέμα και δημοσίευσε η εφημερίδα Die Zeit, το 56% των Βαυαρών δήλωσε ότι θα ψήφιζε ευχαρίστως ένα κόμμα όπως το Χριστιανοδημοκρατικό, εάν έθετε υποψηφιότητα στην Βαυαρία.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η CSU παραμένει κοντά στο 38%, ενώ η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) πλησιάζει το 14%. Η ίδια έρευνα φέρει το 39% να χαρακτηρίζει ως τα σημαντικότερο πρόβλημα της Βαυαρίας την… Χριστιανοκοινωνική Ένωση, ενώ το 30% τους πρόσφυγες .

Αν πάντως Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές αποφασίσουν απόψε να πάρουν διαφορετικούς δρόμους, θα είναι η πρώτη φορά μετά το 1949 που τα δύο κόμματα δεν θα έχουν κοινή Κοινοβουλευτική Ομάδα στην Bundestag.

Φως στις προοπτικές επιβίωσης του κυβερνητικού συνασπισμού αναμένεται να ρίξει η ίδια η Καγκελάριος απόψε στις 20:00 (ώρα Ελλάδος), στην καθιερωμένη «θερινή συνέντευξη» της Καγκελαρίου, στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.

Όπως έγινε γνωστό, η συνέντευξη θα μαγνητοσκοπηθεί στις 15:00 (ώρα Ελλάδος).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ