Πότισμα

Ο Ιούλιος είναι ο πιο ζεστός μήνας του ελληνικού καλοκαιριού και επομένως η πιο σημαντική δουλειά στον κήπο είναι το πότισμα. Δίνουμε ξεχωριστή προσοχή σε φυτά που ήρθαν στον κήπο μας φέτος.

Στη βεράντα είναι βέβαιο ότι δεν χρειαζόμαστε «ατυχήματα» με το αυτόματο πότισμα μέσα στο καλοκαίρι:
Αλλάζουμε μπαταρίες στον προγραμματιστή του αυτόματου ποτίσματος.
Αν δεν το έχουμε ήδη κάνει, τοποθετούμε στη βρύση, πριν τον προγραμματιστή έναν μειωτή πίεσης. Ειδικά στις πόλεις, τις βραδινές και τις πρώτες πρωινές ώρες συνήθως, το δίκτυο του νερού έχει μεγαλύτερη πίεση από την συνηθισμένη. Ο μειωτής πίεσης θα προστατεύσει το δίκτυο του ποτίσματος από την υψηλή πίεση.
Αν έχουμε ρυθμιζόμενους σταλάκτες, τους ελέγχουμε έναν προς έναν και αν χρειάζεται διορθώνουμε την ποσότητα του νερού που δίνουν βιδώνοντας ή ξεβιδώνοντας.

Στον κήπο και τη βεράντα

Οι λιπάνσεις σταματούν μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Μπορούμε όμως να δώσουμε μια ελαφριά δόση λιπάσματος σε κακτάκια και άλλα παχύφυτα.

Δίνουμε μία δόση σιδήρου στην ορτανσία και τη γαρδένια.

Καθαρίζουμε τις τριανταφυλλιές από ξερά κλαδιά.

Αφαιρούμε από τα δέντρα τις παραφυάδες που βγαίνουν στη βάση του κορμού τους.

Η σινεράρια, η λεβάντα, η λεβαντίνη, η ρίγανη και άλλες πόες που τώρα ολοκληρώνουν την ανθοφορία τους χρειάζονται ένα ελαφρύ κλάδεμα για να μείνει το σχήμα τους συμπαγές.

Μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε με μοσχεύματα διάφορα καλλωπιστικά όπως η πικροδάφνη, η δεύτσια, ο φιλάδελφος, ο πυράκανθος κ.ά. Τα καλύτερα μοσχεύματα μας τα δίνουν κλαδιά που δεν είναι ούτε πολύ νέα αλλά ούτε και γέρικα.

Λαχανόκηπος

Οι ντομάτες και οι πιπεριές μπορεί να χρειαστούν κάποια σκίαση για να μην πάθουν εγκαύματα από τον ήλιο.

Οι ντοματιές και πάλι μπορεί να χρειαστούν λίγο ασβέστιο αν μαυρίζει η κορυφή του καρπού.

Ελέγχουμε και ανανεώνουμε κάθε 2 εβδομάδες περίπου το δολωματικό υγρό μέσα στις παγίδες για το δάκο και τη μύγα της Μεσογείου.

kifissiaflowershow.gr