Το παρασκήνιο της συμφωνίας των Πρεσπών και η συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ κατά την οποία «κλείδωσε» το ραντεβού για την υπογραφή της συμφωνίας, καταγράφονται σε ένα νέο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Μέγαρο Μαξίμου.

Το βίντεο ξεκινά με πλάνα από τις Πρέσπες και στη συνέχεια αποκαλύπτεται η συνομιλία του πρωθυπουργού με τον κ. Ζάεφ που οδήγησε στο κλείσιμο της συμφωνίας στο συγκεκριμένο μέρος.

«Ζόραν, γνωρίζεις την περιοχή που λέγεται Πρέσπες;» λέει ο κ. Τσίπρας και συνεχίζει:

«Εδώ είναι Βαλκάνια. Θα αντιμετωπίσω δυσκολίες, θα αντιμετωπίσεις δυσκολίες αλλά μια μέρα η Ιστορία θα μας δικαιώσει».

Ακολουθούν πλάνα από την υπογραφή της συμφωνίας, με το βίντεο να συνοδεύεται από τις εξής φράσεις:

«Ενα καινούργιο τραγούδι, ξεκινάμε να γράφουμε σήμερα μαζί, εδώ στις Πρέσπες. Στόχος μας είναι αυτό το τραγούδι της χαράς να τραγουδιέται για πολλούς αιώνες. Στη γλώσσα μας και στη γλώσσα σας. Στη χώρα μας και στη χώρα σας. Από τον λαό μας και από τον λαό σας».

Ο Αλέξης Τσίπρας, δημοσιεύοντας το βίντεο στο twitter, έγραψε, μεταξύ άλλων:

«H Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία προβλέπει την μετονομασία της πΓΔΜ σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας erga omnes, αποτελεί μια μεγάλη διπλωματική νίκη. Η Ελληνική Κυβέρνηση υπερασπίστηκε τις κόκκινες γραμμές της εθνικής μας θέσης που διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 & πλέον χρόνια».

 

Prime Minister GR

@PrimeministerGR

H Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία προβλέπει την μετονομασία της πΓΔΜ σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας erga omnes, αποτελεί μια μεγάλη διπλωματική νίκη. Η Ελληνική Κυβέρνηση υπερασπίστηκε τις κόκκινες γραμμές της εθνικής μας θέσης που διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 & πλέον χρόνια.
Twitter Ads info and privacy

 

 

Prime Minister GR

@PrimeministerGR

Replying to @PrimeministerGR
Με τη Συμφωνία κατοχυρώνουμε πάγιες ελληνικές διεκδικήσεις που αφορούν όχι μόνο το εθνικό μας παρελθόν, αλλά και το παρόν και το μέλλον. Μιας ισχυρής Ελλάδας, φάρου πολιτισμού, ιστορίας & αξιών, μιας Ελλάδας πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ευρώπη.

Prime Minister GR

@PrimeministerGR
Ανοίγουμε παράθυρο αλληλεγγύης, φιλίας και συνεργασίας, ευημερίας και συνανάπτυξης μεταξύ των λαών μας. Με τη Συμφωνία αυτή η πατρίδα μας εδραιώνεται ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και ως πραγματικός πυλώνας σταθερότητας σε μια βαθιά πληγωμένη περιοχή. https://primeminister.gr/2018/07/13/20257  pic.twitter.com/UFYAMWqdLY