Εξελίξεις θα φέρει το αμέσως προσεχές διάστημα στις διοικήσεις των τραπεζών. Τη Δευτέρα 16 Ιουλίου θα συνεδριάσει το ΤΧΣ για να εγκρίνει την απόφαση του Nomination Committee της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο αναμένεται να “κλειδώσει” το όνομα του νέου διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας. Είναι κοινό μυστικό στην αγορά ότι παίζουν δυνατά για τη θέση ο απερχόμενος από τη θέση προέδρου της Eurobank, Νίκος Καραμούζης, και ο Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος είναι αναπληρωτής CEO της τράπεζας και εκτελεί από τις αρχές Μαΐου, με την αποχώρηση του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, και καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας μέχρι τη γενική συνέλευση των μετόχων. Αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουλίου, με κλεισμένο το θέμα του διευθύνοντος συμβούλου, ώστε να ακολουθήσουν οι αποφάσεις για το μέλλον της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η θέση του CEO στην ΕΤΕ “παίζεται” 50%-50%, καθώς δεν τίθεται θέμα έγκρισης fit & proper από τον SSM. Ωστόσο, επειδή ενδιαφέρον για τη θέση έχουν εκδηλώσει και σημαντικά εν ενεργεία ονόματα του τραπεζικού χώρου, που δεν αναφέρουμε μια και κατέχουν θέσεις ευθύνης στις τράπεζές τους, ουδείς μπορεί να αποκλείσει οτιδήποτε. Και τουλάχιστον ένα από τα ονόματα αυτά έχει πολύ ισχυρά ερείσματα.

Ο κ. Καραμούζης πιθανολογείται ότι έχει και την αποδοχή από πλευράς κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Κώστας Μιχαηλίδης, φέρεται πάντως να έχει προτίμηση στον Παύλο Μυλωνά, ο οποίος γνωρίζει άριστα την τράπεζα και δουλεύει αθόρυβα και αποτελεσματικά, χωρίς να διεκδικεί ρόλο “πρώτου βιολιού”. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΤΧΣ, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνει τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, έχει διαμηνύσει ότι θα σεβαστεί την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΕ και δεν θα λάβει θέση υπέρ κανενός υποψηφίου, όπως είχε πράξει παλαιότερα σε ανάλογες κρίσεις.

Ανάλογα με το τι θα γίνει στην Εθνική, θα διαμορφωθεί και το timing των εξελίξεων για τη Eurobank. Όπου έχει συμφωνηθεί ότι ο Ν. Καραμούζης θα παραμείνει πρόεδρος της τράπεζας μέχρι τον Μάρτιο του 2019 και κατόπιν, για μία διετία, του έχει προταθεί να παραμείνει στη Eurobank ως σύμβουλος. Ο ίδιος ο Ν. Καραμούζης έχει καταστήσει σαφές με τις δηλώσεις του ότι κάθε άλλο παρά έναν διακοσμητικό ρόλο επιθυμεί, καθώς διαθέτει ακόμη ενεργητικότητα που, μαζί με την εμπειρία 30 ετών στο banking, θέλει να διοχετεύσει σε νέες προκλήσεις.

Έτσι, αν αποχωρήσει νωρίτερα από τον Μάρτιο του 2019 από πρόεδρος της Eurobank, η τελευταία θα πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία επιλογής νέου προέδρου και να βρει εν τω μεταξύ κάποιον μεταβατικό. Πληροφορίες φέρουν ως επιλογή μεταβατικού προέδρου το μέλος του δ.σ. Jawaid Mirza, με καταγωγή από το Πακιστάν και διατελέσαντα επί 15ετία σε ανώτατες διευθυντικές θέσεις της ABN AMRO.

Πιο αθόρυβα κινούνται μέχρι στιγμής οι εξελίξεις στην Alpha Bank για τη διαδοχή του Δ. Μαντζούνη στη θέση του CEO. Ο ίδιος έχει δηλώσει την επιθυμία ο διάδοχός του να είναι κάποιος μέσα από την τράπεζα που να τη γνωρίζει καλά. Βεβαίως, υποψήφιοι για τη θέση αυτή υπάρχουν αρκετοί. Όπως οι τρεις αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι, Γιώργος Αρώνης, Σπύρος Φιλάρετος και Αρτέμης Θεοδωρίδης. Ωστόσο, στην περίπτωση της Alpha δεν προβλέπεται να υπάρξουν άμεσα εξελίξεις.

capital.gr

Related Post