«Η ασπιρίνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ», υποστηρίζουν (εκ νέου) οι ειδικοί. Οι αιτίες της ασθένειας παραμένουν ακόμα άγνωστες αλλά μια ομάδα του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο, έπειτα από κλινικές δοκιμές που πραγματοποίησε σε ποντίκια που είχαν πληγεί από μια ασθένεια παρόμοια με το Αλτσχάιμερ, διαπίστωσαν πως η απλή ασπιρίνη συμβάλλει στη ρύθμιση των ενζύμων που επιφέρουν τον εκφυλισμό των κυττάρων.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Neuroscience, αποδεικνύει πως η ασπιρίνη μπορεί να «ωθήσει» τα λυσοσώματα (αποτελούν το πεπτικό σύστημα των κυττάρων) να απαλλάξουν τα ίδια τα κύτταρα από τα τοξικά β-αμυλοειδή (πρωτεΐνες) που καταστρέφουν τις εγκεφαλικές συνάψεις, επιβραδύνοντας έτσι την εκδήλωση και την εξέλιξη της νευροεκφυλιστικής ασθένειας.

Ο Ρομπ Χάουαρντ, ωστόσο, καθηγητή Ψυχιατρικής της τρίτης ηλικίας στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου (UCL), μιλώντας στοNewsweek εμφανίστηκε τουλάχιστον επιφυλακτικός:

«Δεν πρέπει να ενθουσιαζόμαστε υπερβολικά και πρέπει να θυμόμαστε ότι τα ποντίκια δεν πλήττονται από το Αλτσχάιμερ και πως η ασπιρίνη έχει ήδη χορηγηθεί σε ασθενείς με την εν λόγω πάθηση δίχως κανένα όφελος».

Πιο αισιόδοξος φαίνεται πως είναι ένας άλλος βρετανός ειδικός, ο Πίτερ Πάσμορ, καθηγητής Γηριατρικής στο πανεπιστήμιο Queens του Μπέλφαστ:

«Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα μελέτη αλλά είναι σημαντικό να μην αρχίσουν οι άνθρωποι να παίρνουν ασπιρίνες ελπίζοντας πως θα αποτρέψουν ή θα αμβλύνουν τις επιπτώσεις της νόσου. Θα χρειαστεί χρόνος έως ότου πραγματοποιηθούν μελέτες σε έναν ικανοποιητικό αριθμό ασθενών».

Η ασπιρίνη σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Φωτογραφία: Shutterstock

Πηγή: Protagon.gr