Κλιμακώνεται η ένταση στις ελληνορωσικές σχέσεις, καθώς η Μόσχα προχώρησε σε κίνηση, η οποία χαρακτηρίζεται από ελληνικές διπλωματικές πηγές ως “ασύμμετρη”. Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Δευτέρας, ο πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα, Αντρέας Φρυγανάς, εκλήθη εκ νέου στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών:

“Στις 6 Αυγούστου στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη ο Πρεσβευτής της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Ρωσική Ομοσπονδία Α. Φρυγανάς, στον οποίο επιδόθηκε νότα, με την οποία ενημερώνεται για τα ληφθέντα από ρωσικής πλευράς αντίμετρα ως απάντηση στις μη φιλικές πράξεις της Αθήνας τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους σε σχέση με Ρώσους διπλωμάτες και πολίτες”.

Η Μόσχα προχωρά στην απέλαση του Εμπορικού Ακόλουθου και του διευθυντή του γραφείου τύπου της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, ενώ απαγορεύει την είσοδο στη Ρωσία στον Γ. Σακελλαρίου, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Έλληνα ΥΠΕΞ, Ν.Κοτζιά.

Αυτή είναι η τρίτη φορά από τις 13 Ιουλίου, που ο Έλληνας πρεσβευτής καλείται στο ρωσικό ΥΠΕΞ, στον απόηχο των απελάσεων των Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα, με την κατηγορία της επέμβασης στα εσωτερικά της Ελλάδος με χρήση αθέμιτων μέσων. Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, “η Ουάσινγκτον κρύβεται πίσω από την αντι-ρωσική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης”, αναφορές που το ελληνικό ΥΠΕΞ έχει χαρακτηρίσει “αβάσιμες”.