Η ΗUBS, ακολουθώντας την ανακοίνωση της Folli Follie στις 14 Αυγούστου για την επίδοση καταγγελίας εκ μέρους του τίτλου Schuldschein για ποσό ύψους 20 εκατ., ζήτησε τη διαπραγμάτευση των ομολόγων της εταιρίας σε σταθερή τιμή (flat basis). Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η UBS ανέφερε πως η εταιρεία ενημέρωσε τους πιστωτές της για πιστωτικό γεγονός (event of default) στο ομόλογο σε ελβετικό φράγκο, ύψους 150 εκατ. και λήξεως 2021.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αντίστροφη μέτρηση για τις δύο μεγάλες ομολογιακές εκδόσεις της Folli ξεκίνησε με την ανάκληση της έκθεσης ελέγχου της εταιρίας από τον ορκωτό λογιστή Γιώργο Βαρθαλίτη. Με την κίνηση αυτή, ο ισολογισμός αποδείχτηκε παραπλανητικός, γεγονός που τίναξε στον αέρα όλους τους αριθμοδείκτες που έπρεπε να τηρεί η Folli έναντι των ομολογιούχων. Εκτός από το ελβετικό ομόλογο – το οποίο χθες διαπραγματευόταν στη τιμή κοντά στο 35% της ονομαστικής του αξίας – η εταιρία συμφερόντων της οικογένειας Κουτσολιούτσου έχει να ανησυχεί και για μια δεύτερη ομολογιακή έκδοση, μετατρέψιμη αυτή τη φορά, ύψους 249,5 εκατ. ευρώ.

Οι κινήσεις των ομολογιούχων αναμένεται να κλιμακωθούν, γεγονός που καθιστά κομβικής σημασίας την επικείμενη δικαστική απόφαση για την προστασία από τους πιστωτές, όπου έχει καταφύγει η Folli και θα εκδικαστεί στις 12 Σεπτεμβρίου. Με βάση τα συγκεκριμένα ασφαλιστικά μέτρα, τα ρευστά διαθέσιμα της Folli ήταν στα 86,4 εκατ. ευρώ στα τέλη του περασμένου Μαΐου. Μια ενδεχόμενη βασική απαίτηση των ομολογιούχων είναι προφανές ότι μπορεί να τινάξει στον αέρα ό,τι έχει απομείνει από την εταιρία.

Όπως αναφέρει η UBS, ζήτησε περισσότερες πληροφορίες από την ελληνική πλευρά και εξετάζει την κατάσταση. Ωστόσο – δεδομένου ότι τα ομόλογα είναι εισηγμένα στο ελβετικό χρηματιστήριο ως «άμεσο μέτρο» – ζητήθηκε από το SIX Swiss Exchange Ltd να τελούν οι τίτλοι υπό διαπραγμάτευση σε σταθερή τιμή (flat basis).

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Αυγούστου, η εταιρία εξέδωσε ανακοίνωση, παραδεχόμενη  ότι ο λόγος για τον οποίο η Folli Follie κατέθεσε αίτηση για την υπαγωγή της στο άρθρο 106 α παρ. 6 του Ν. 3588/2007 ήταν η προστασία της από τους ομολογιούχους.

Όπως αποκαλύπτει, ήδη ένα Schuldschein (πρόκειται για μια δανειακή σύμβαση μεταξύ δύο αντισυμβαλλόμενων, η οποία διέπεται από το γερμανικό δίκαιο) καταγγέλθηκε στις 9 Αυγούστου 2018, γεγονός που κατέστησε την οφειλή ληξιπρόθεσμη και οδήγησε στην κατάπτωση της σχετικής εγγύησης που έχει δοθεί από την εταιρία.

πηγη

 

Πάντως δεν πάει πολύς καιρός που κυκλοφορούσαν άρθρα ( εδώ άρθρο του Fortune, με πληροφορίες από το Bloomberg) με τίτλους, πχ:

O «κρυμμένος» Έλληνας δισεκατομμυριούχος

Εκτενές αφιέρωμα στον «διακριτικό» Έλληνα επιχειρηματία , Δημήτρη Κουτσολιούτσο, κάνει το Bloomberg, καθώς ιδρυτής και πρόεδρος της Folli Follie αναδεικνύεται πλέον σε δισεκατομμυριούχο, με την εταιρεία του να δεκαπλασιάζει σχεδόν τα μεγέθη της την τελευταία διετία.

Σύμφωνα με το Bloomberg,  η Folli Follie πέρασε τον «σκόπελο» της κρίσης, πουλώντας μετρίου κόστους κοσμήματα, όπως τα βραχιόλια Match & Dazzle έναντι 43 ευρώ και τις τσάντες K Chic έναντι 98 ευρώ και κάνοντας συνεργασίες με εταιρείες όπως η Fosun στη Σανγκάη και η Dufry με βάση της Βασιλεία της Ελβετίας.

Όπως αναφέρει το άρθρο, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος είναι ο κρυμμένος δισεκατομμυριούχος από την Ελλάδα που αναδύεται χάρη στην ανάπτυξη που γνωρίζει η επιχείρησή του. Ο επιχειρηματίας ελέγχει το 36% της εταιρείας, που αποτιμάται στο 1 δισ. δολάρια. Ο 71χρονος επιχειρηματίας έχει περιουσία σε ρευστό που ξεπερνά τα 75 εκατ. δολάρια, αλλά και άλλα περιουσιακά στοιχεία που προέρχονται από πώληση μετοχών και μεριδίων, όπως καταγράφεται στον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.