Επιστήμονες της Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών (NASA) υποστηρίζουν ότι κρατούν στα χέρια τους αδιάσειστες αποδείξεις για την ύπαρξη νερού σε μορφή πάγου στην επιφάνεια της Σελήνης.

Οι αστρονόμοι μελέτησαν τις φωτογραφίες που είχε τραβήξει πριν από δέκα χρόνια η ινδική αποστολή Chandrataan-1 το διάστημα μεταξύ του 2008 και του 2009.

Τα αποθέματα πάγου εντοπίζονται τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο πόλο της Σελήνης και είναι διασκορπισμένα σε διάφορα σημεία. Όπως εξήγησαν οι ειδικοί, οι περιοχές στις οποίες εντοπίστηκε ο πάγος βρίσκονται στο τμήμα της Σελήνης που βρίσκεται στη σκιά προστατευμένο από τη θερμότητα του Ηλίου.

nasa moon1

Ο περισσότερος πάγος εντοπίστηκε στο νότιο πόλο γύρω από κρατήρες που έχουν πάρει το όνομά τους από ερευνητές όπως οι Haworth, Shoemaker, Sverdrup and Shackleton. «Αυτές οι “αποθήκες” πάγου θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή νερού για μελλοντικές εξερευνήσεις της Σελήνης» υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Λεπτομέρειες της ανάλυσης των φωτογραφιών δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Οι μετρήσεις που έγιναν, έδειξαν ότι ο πάγος είχε την τάση να σχηματίζεται σε περιοχές στις οποίες η θερμοκρασία της επιφάνειας δεν ανεβαίνει πάνω από τους -136 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία, πάντως, δεν είναι το μοναδικό στοιχείο για την παρουσία πάγου καθώς οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το εύρημα αυτό εντοπίστηκε μόνο στο 3,5% της σκοτεινής πλευράς του φεγγαριού.

nasa moon2

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι θερμοκρασίες στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης δεν ξεπερνούν τους -157 βαθμούς Κελσίου. Αυτό ενδέχεται να δημιουργεί ένα περιβάλλον, στο οποίο τα αποθέματα νερού σε μορφή πάγου θα μπορούσαν να διατηρούνται σταθερά για μεγάλες χρονικές περιόδους. Κάτι που συμβαίνει και σε άλλα ουράνια σώματα του ηλιακού μας συστήματος, όπως στο βόρειο πόλο του πλανήτη Άρης και στον πλανήτη-νάνο, Δήμητρα.

 

athensvoice.gr