Το πρώτο βήμα για τη σύσφιγξη των σχέσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους Αμερικανούς μετά το καλοκαίρι του 2015 έγινε στην ενέργεια. Μετά τους πειραματισμούς περί Turkish Stream, εκείνος ο Σεπτέμβριος έδειξε ότι η κυβέρνηση «έστριβε».

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, οι κ.κ. Τσίπρας και Κοτζιάς είχαν εκτενείς συναντήσεις με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και τον πρώην απεσταλμένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα ενέργειας Αμος Χοκστάιν. Αίφνης, η Αθήνα τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της κατασκευής του Διαδριατικού Αγωγού (Trans Adriatic Pipeline – TAP) που θα μεταφέρει από το 2020 αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας και Ελλάδος στην Ιταλία.

Ετερος πυλώνας της στρατηγικής, η προώθηση του διασυνδετηρίου αγωγού Ελλάδος – Βουλγαρίας (IGB), άξονας κάθετος στον ΤΑΡ.

Τρίτο σκέλος της ενεργειακής στρατηγικής, η προώθηση του πλωτού τερματικού σταθμού επαναεριοποίησης (FSRU) υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης που επίσης θα συνδεθεί με τον ΤΑΡ. Περιττεύει να σημειωθεί ότι το αμερικανικό σχέδιο προβλέπει προμήθεια υγροποιημένου σχιστολιθικού αερίου όταν αρχίσουν να γίνονται μαζικές εξαγωγές στην Ευρώπη.

Η ενέργεια συνιστά κρίσιμο παράγοντα στον σχεδιασμό των Ηνωμένων Πολιτειών να απο- σπαστούν οι χώρες των Βαλκανίων από τη ρωσική ενεργειακή μέγγενη. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το σπουδαιότερο από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων ήταν η υπογραφή μνημονίου για τη δημιουργία διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου από Νότο προς Βορρά. Ωστόσο, αυτό είναι μόνο μικρό κομμάτι της ευρύτερης υπόθεσης του Μακεδονικού. Η ανάδειξη μιας νέας ηγεσίας στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας υπό την τριάδα Ζόραν Ζάεφ – Νίκολα Ντιμιτρόφ – Ραντμίλα Σεκερίνσκα ευνόησε την προώθηση εντατικών διαπραγματεύσεων για την επίλυση του ονοματολογικού.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, στην επίτευξη της οποίας, όπως πρόσφατα παραδέχθηκε ο Γουές Μίτσελ ενώπιον της Γερουσίας, η Ουάσιγκτον διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής την οποία οι κ.κ. Τσίπρας και Κοτζιάς έχουν πλήρως ενσωματώσει. Αυτή περιλαμβάνει και το έτερο ζήτημα που έχει ανοίξει στα Βαλκάνια, την ανταλλαγή εδαφών Σερβίας – Κοσόβου.

Βέβαια, η φιλοαμερικανική στροφή των Αθηνών ανέδειξε το σημερινό χάσμα στις ελλη- νορωσικές σχέσεις. Ο Τζέφρι Πάιατ επέμεινε στο να φωτογραφίζει τον ρόλο του Ιβάν Σαββίδη στη Βόρεια Ελλάδα (ιδιαίτερα σε σχέση με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης), κάτι που προκάλεσε σκιές στις ιδιαίτερα θερμές σχέσεις του επιχειρηματία με την κυβέρνηση.

Το Μακεδονικό υπήρξε η θρυαλλίδα ώστε να παγώσει η ατμόσφαιρα μεταξύ Αθήνας και Μόσχας και η τακτική Κοτζιά να πάρει προσωπικά την υπόθεση έχει πείσει τη ρωσική πλευρά ότι ο υπουργός Εξωτερικών ακολουθεί υπερβολικά φιλοαμερικανική στάση.

Το γεγονός όμως ότι η Αθήνα προχώρησε σε απέλαση ρώσων διπλωματών παραμονές της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ επιβεβαιώνει την πρόσδεση στο αμερικανικό άρμα…