Στο υπουργείο Δικαιοσύνης και όχι στο Χίλτον αναμένεται να ξεκινήσουν εντός της ημέρας οι πρώτες συναντήσεις των εκπροσώπων των θεσμών με κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να ελεγχθεί η πορεία της οικονομίας, την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και των μεταρρυθμίσεων.  Η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει πρωτίστως το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων, ένα θέμα που την ενδιαφέρει πολύ περισσότερο δεδομένου ότι θα ήθελε να είναι η “σημαία¨της στην πορεία της προς τις εκλογές.

Το βασικό στοιχείο των συζητήσεων θα είναι η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού (το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019 θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου) και ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται από την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Παράλληλα, ωστόσο, επί τάπητος αναμένεται να τεθούν και οι μεταρρυθμίσεις που αναφέρονται στην απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου. Όπως, η πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες, η στελέχωση της ΑΑΔΕ, η μείωση των “κόκκινων” δανείων και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, τα εργασιακά (αύξηση κατώτατου μισθού, αντιμετώπιση αδήλωτης εργασίας), η διαδικασία απλούστευσης στη χορήγηση αδειών για επενδύσεις, το Κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες, οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, οι αποκρατικοποιήσεις, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η καταπολέμηση της διαφθοράς κ.ά.

Για το θέμα των συντάξεων (πρέπει να μειωθούν βάσει νόμου από την 1η Ιανουαρίου), η ελληνική πλευρά αναμένεται να το “ανοίξει” αναφέροντας πως δεν είναι αναγκαία η μείωση λόγω των πλεονασμάτων σε προϋπολογισμό και ΕΦΚΑ. Ωστόσο, αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν τώρα και παραπέμπονται για το τέλος του έτους. Με τον κυβερνητικό παράγοντα να εκφράζει βεβαιότητα πως “στο τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού (σ.σ. Κατατίθεται τον Νοέμβριο) δεν θα υπάρχει η μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου”.

Related Post