Ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων που διενεργούν οι τράπεζες, διερευνούν οι αρμόδιες αρχές, μετά από καταγγελίες.

Η διαδικασία των πλειστηριασμών έχει ένα τεράστιο κενό, καθώς σε αυτούς μπορούν να συμμετέχουν και κάτοικοι του εξωτερικού, αλλά για τους οποίους δεν υπάρχει έλεγχος του «πόθεν έσχες», εάν δεν έχουν ελληνικό ΑΦΜ.

Αναλυτικότερα οι συμβολαιογράφοι υποχρεούνται σε οποιαδήποτε αγοραπωλησία, να ενημερώσουν τις διωκτικές αρχές, αν διαπιστώσουν ότι «κάτι δεν πάει καλά». Στην περίπτωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ο ενδιαφερόμενους πλειοδότης υποχρεούται να δηλώσει τα στοιχεία του και τον ΑΦΜ του, 48 ώρες πριν την έναρξη της διαδικασίας, ώστε να γίνει ένας πρώτος έλεγχος, εάν τα στοιχεία είναι σωστά.

Στην περίπτωση όμως που ο ενδιαφερόμενος αγοραστής είναι κάτοικος εξωτερικού, μπορεί να μπει στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και να μην υποβάλλει τον ΑΦΜ του.

Εάν τον υποβάλλει, είναι δύσκολο ο συμβολαιογράφος να επικοινωνήσει με τις φορολογικές της χώρας του και να επιβεβαιώσει τα στοιχεία του σε διάστημα 48 ωρών.

Πηγη

Related Post