Το όμορφο σπίτι κρυφοκοιτάζει μέσα από το σκούρο πράσινο των δέντρων της Via Catullo, στην καρδιά της χερσονήσου Sirmione. Αυτό που είναι τώρα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, με… έτοιμη στο πιάτο τη φήμη από την προηγούμενη οικοδέσποινα, ήταν για χρόνια η θερινή κατοικία του βερονέζου Giovanni Battista Meneghini και κατέκτησε τεράστια φήμη (προσδίδοντας και εμπορική αξία στο μικρογράφημα που λέγεται Sirmione, στη λίμνη Garda, μερικά χλμ έξω από τη Βερόνα), χάρη στην κυρία Μενεγκίνι, την Μαρία Κάλλας.

Η βίλα, ένα κτίριο τριών ορόφων, εμβαδού 780 τετραγωνικών μέτρων είχε διακοσμηθεί προσωπικά από την Κάλλας. Ο σύζυγος είχε καταβάλει εξήντα εκατομμύρια λίρες για να την αγοράσει. 


Η Κάλλας έφτασε στη Σιρμιόνε για πρώτη φορά το 1952 παντρεμένη και έχοντας εγκατασταθεί μόνιμα με τον σύζυγό της στη Βερόνα. Το σπίτι στη Βερόνα είναι πια σημείο αναφοράς και συνοδεύεται από αναμνηστική πλακέτα. Αγάπησε πολύ το Sirmione, λέγεται ότι μόνο εκεί απολάμβανε αυτές τις εκτός δημοσιότητας μέρες και εβδομάδες εκτός… προσκηνίου.

Ωστόσο, επτά χρόνια αργότερα, η βίλα, έγινε σκηνή ενός τραγικού αποχαιρετισμού, όταν η Κάλλας μαζί με τον Αριστοτέλη Ωνάση, πήγε στο σπίτι της Via Catullo για να ανακοινώσουν στον σύζυγο της ότι είναι ερωτευμένοι και να μιλήσουν με τον Μενεγκίνι για την ανάγκη διαζυγίου. Ένα σιωπηλό δείπνο συνοδεύτηκε από μια διαμάχη και εν τέλει οδηγήθηκαν στον τραγικό σε συνέπειες χωρισμό.

Η Villa Meneghini-Callas πωλήθηκε λίγα χρόνια αργότερα.


Το Sirmione είναι ένα πανέμορφο σημείο. Ήσυχο, φροντισμένο, πολύ τουριστικό για πολλούς μήνες, χάρη στη λίμνη, τα ιστορικά και ανέπαφα αρχαιολογικά του σημεία, το πράσινο των πάρκων του και την αύρα του, που παραπέμπει σε σκηνικό ταινίας του Visconti. Η Μαρία Κάλλας περπατούσε στους δρόμους χαλαρή, χαμογελαστή. 


Η λίμνη Garda είναι μια «άλλη» Ιταλία, διαφορετική από αυτή της Ρώμης ή της Τοσκάνης. Εκείνοι που επισκέπτονται τη Βερόνα δεν πρέπει να χάσουν έναν περίπατο σε αυτό το κόσμημα στη μέση της διάσημης λίμνης.


Verona και Sirmione, για δεύτερη φορά, από μεθαύριο. Δηλώνω ευτυχής.Ευχαριστώ την τύχη μου!

Η διάσημη πιανίστα `Εφη Αγραφιώτη

Related Post