Σημεία από τις απαντήσεις του κ. Μητσοτάκη

Για την έξοδο από τα μνημόνια

«Στις 21 Αυγούστου τελείωσε το 3ο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Βασικός σκοπός του ήταν η χώρα να αποκαταστήσει την πρόσβαση στις αγορές. Η Ελλάδα είναι εκτός αγορών και ο κ.Τσίπρας είπε ότι περίπου δεν τον νοιάζει. Οταν τελειώσει το μαξιλάρι ρευστότητας, η Ελλάδα θα είναι εκτεθειμένη στις αγορές και αυτό δεν θα το επιτρέψω».

Για την ψήφιση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και τις διαφορές πολιτικής με την κυβέρνηση

«Εμείς έχουμε συνολικό σχέδιο για την ανάταξη της οικονομίας, δίνοντας προτεραιότητα στις υγιείς δυνάμεις. Ο κ. Τσίπρας μας είπε τώρα ότι θέλει κι αυτός να μειώσει φόρους. Αλλά δεν μίλησε για συμμάζεμα του κράτους. Υπάρχει ουσιαστική διαφορά μεταξύ των σχεδίων μας. Με τους ρυθμούς ανάπτυξης που έχει σήμερα η ελληνική οικονομία, δεν πάμε πουθενά. Είναι ένας φαύλος κύκλος που θέλω να σπάσω. Ως προς τα μέτρα, θα περιμένουμε να δούμε τι μέτρα θα έρθουν. Κρατάτε μικρό καλάθι. Μέτρα που θα είναι ευθυγραμμισμένα στη δική μας λογική, και που ο κ.Τσίπρας αντιγράφει από εμάς, δεν έχουμε λόγο να μην τα ψηφίσουμε. Ακόμη και σε μέτρα που φαίνεται να υπάρχει μια συμφωνία, όπως ο ΕΝΦΙΑ, υπάρχει διαφορετική αντίληψη».

Για την είσπραξη ΕΝΦΙΑ από τους δήμους

«Η πρωτοβουλία που εξήγγειλα ενισχύει την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι δήμοι θα καθορίζουν το ύψος του ΕΝΦΙΑ. Ταυτόχρονα θα περικοπούν οι κρατικοί πόροι προς τους δήμους. Πρέπει να περάσουν περισσότεροι πόροι και αρμοδιότητες στους δήμους. Θα χρειαστούμε μια 2ετή μεταβατική περίοδο ώστε το σύστημα να εφαρμοστεί το 2021».

Για τη μείωση των συντάξεων

«Είναι ένα ψηφισμένο μέτρο, αχρείαστο πιστεύουμε, γι’αυτό δεν το ψηφίσαμε. Μακάρι το μέτρο της μείωσης των συντάξεων να μην εφαρμοστεί. Ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής πρέπει να είναι 9%, για απαλύνουμε τον πόνο από τη μείωση του αφορολόγητου. Δεν έχω συναντήσει νέο που να πιστεύει ότι θα πάρει σύνταξη σε 50 χρόνια. Ο νέος δεν έχει κίνητρο να μπει σε ένα σύστημα ασφαλιστικής αποταμίευσης, γι’αυτό επιμένουμε στο μέτρο του ασφαλιστικού κουμπαρά».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τον χαρακτηρισμό του ως λαϊκιστή από τον κ. Τσίπρα

«Φαντάζομαι ότι στη νέα έκδοση του λεξικού Μπαμπινιώτη δίπλα στη λέξη “λαϊκιστής” είναι το όνομα του κ. Τσίπρα, όχι το δικό μου. Τζάμπα μάγκας είναι ο κ. Καμμένος, που λέει ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία αλλά στηρίζει την κυβέρνηση που την φέρνει. Προειδοποίησα ότι η Συμφωνία φέρνει αποτελέσματα από τη στιγμή της υπογραφής της. Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία αυτή όταν τη φέρει ο κ. Τσίπρας στη Βουλή. Αν μεσολαβήσουν εκλογές, δεν θα την ψηφίσουμε την επόμενη μέρα. Δυστυχώς, η συμφωνία παράγει έννομα αποτελέσματα που είναι δύσκολο να αποτρέψουμε. Η ΝΔ ζητάει προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατό».

Για τις αστικές συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης

«Η σημερινή κατάσταση είναι τραγική, χειρότερη από την προηγούμενη. Δεν αποκλείεται το σύστημα να καταρρεύσει τους επόμενους μήνες. Δεν μπορώ να φανταστώ λύση στο μεταφορικό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών (ΚΤΕΛ)».

Για συναίνεση των θεσμών στις εξαγγελίες του

«Οι θεσμοί δυστυχώς συμφώνησαν σε ένα μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής, με υπερπλεονάσματα, στερώντας πόρους από τη μεσαία τάξη. Τώρα αναγνωρίζουν πολλοί ότι ήταν εσφαλμένο. Η μείωση της φορολογίας είναι μονόδρομος για τη χώρα. Το λένε όλοι, όχι μόνο εγώ. Αλλά πρέπει να είμαστε συνεπείς με το υπόλοιπο πρόγραμμα. Ο πρώτος στόχος που έθεσα είναι η κοινωνική κινητικότητα. Δεν αποδέχομαι μια κοινωνία όπου η μεσαία τάξη συμπιέζεται προς τα κάτω και δεν υπάρχει καμία αίσθηση προόδου, δυνατότητας και ευκαιρίας για τους λιγότερο προνομιούχους. Αίσθημα ασφάλειας θέλουμε να δώσουμε κυρίως για τους ανθρώπους στις λιγότερο προνομιούχες περιοχές, που δεν μπορούν να έχουν και ιδιωτική ασφάλεια».

Για τον πολιτικό διχασμό και το «αίσθημα κοινής μοίρας»

«Τα πρώτα μου βιώματα είναι από μια έντονα φορτισμένη περίοδο. Σήμερα τα πράγματα είναι χειρότερα. Αυτός ο διχασμός είναι ένα μεγάλο δηλητήριο. Η εντύπωση ότι κάποιοι κυβερνούν όχι για όλους τους Έλληνες αλλά για όσους θεωρούν εκλογικούς τους πελάτες, διαρρηγνύει το συμβόλαιο κοινωνίας – κράτους. Έχω πρόθεση να είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, και αυτών που θα έχουν ψηφίσει οποιοδήποτε άλλο κόμμα».

Για το κόστος των φορολογικών ελαφρύνσεων και την ενδεχόμενη αντίθεση των θεσμών

«Το συμμάζεμα των δημόσιων δαπανών είναι η άλλη όψη των φοροελαφρύνσεων. Μεγάλο κομμάτι του προγράμματός μας είναι αυστηρότατα κοστολογημένο. Άλλο ένα στηρίζεται στη λογική και θα πείσουμε τους δανειστές για την αποτελεσματικότητά τους. Τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση την έχουμε ξανακάνει, χωρίς την έγκριση των δανειστών. Εμπιστεύομαι την ελληνική κοινωνία, τους επιχειρηματίες και πιστεύω ότι η μείωση συντελεστών θα έχει προφανή αποτελέσματα».

Για τις επικουρικές συντάξεις

«Οι υφιστάμενοι συνταξιούχοι θα εξακολουθούν να τις λαμβάνουν σε ανταποδοτική λογική. Οι εξαγγελίες μου [κουμπαράς] αφορούν τους νέους ασφαλισμένους. Ο νόμος Κατρούγκαλου ψήφισε δραματικές περικοπές συντάξεων για τους νέους ασφαλισμένους. Έκοψε το ΕΚΑΣ. Κυβερνά ήδη 4 χρόνια και οι συμπολίτες μας δεν ξεχνούν».

Για ενδεχόμενο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση

«Θα είναι αντισυνταγματικό ένα δημοψήφισμα, το έχει πει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η ΝΔ δεν πρόκειται να μπει σε οποιαδήποτε συζήτηση αν κρίσιμα άρθρα όπως το αρ. 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν κριθούν αναθεωρητέα».

Για προσκλητήριο σε άλλες πολιτικές δυνάμεις και πιθανότητα μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμφωνήσω εγώ ή η ΝΔ σε έναν μεγάλο συνασπισμό με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Θα επιδιώξω τις μέγιστες δυνατές συνεργασίες. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι την επόμενη μέρα θα υπάρχει ψήφος εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση που δεν θα συμπεριλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ».

Για ανησυχία για την οικονομία

«Ανησυχώ γιατί βλέπω το επιτόκιο να γυροφέρνει γύρω στο 4%. Αυτό μόνο μας λέει πολλά για την αποτυχία του κ. Τσίπρα. Η πρόσβαση στις αγορές είναι για μένα πρώτος στόχος. Το “μαξιλάρι” δεν είναι για να φαγωθεί, είναι για να φτάσουμε με ασφάλεια στις αγορές».

Για τη στελέχωση της κυβέρνησης ΝΔ

«Έχω μιλήσει για ένα λελογισμένο σφιχτό υπουργικό συμβούλιο. Δουλειά μου είναι να επιλέξω τους σωστούς ανθρώπους στις σωστές θέσεις. Αφού μιλάμε για άξιους, ασφαλώς πρέπει να κοιτάξω και πέρα από τα στενά πλαίσια της ΝΔ. Φωτογραφίζω μια αντίληψη/λογική στη δομή της κυβέρνησης. Το χαρτοφυλάκιο Μακεδονίας-Θράκης θα διατηρηθεί».

Για μελλοντική συνεργασία με στελέχη της ΝΔ και το παρελθόν τους

«Ο πήχης είναι ψηλά. Στα ζητήματα ηθικής τάξης δεν χωράει καμία έκπτωση».

Για την τραγωδία στο Μάτι

«Έχω εξηγήσει τι θα κάναμε διαφορετικά. Επιμένω για μια κυβέρνηση που επέδειξε αδικαιολόγητο κυνισμό. Ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε αν γνώριζε ή όχι για νεκρούς. Αν γνώριζε είναι ψεύτης και υποκριτής. Αν δεν γνώριζε είναι ανίκανος διαχειριστής. Έχω μιλήσει χρόνια πριν για την ανάγκη ανασχεδιασμού της Πολιτικής Προστασίας. Φυσικές καταστροφές θα έχουμε στη χώρα. Δεν έχουμε κανένα άλλοθι να μην είμαστε καλά προετοιμασμένοι.

Ο κ. Συνολάκης δέχτηκε χυδαίες επιθέσεις όχι για αυτά που είπε αλλά γι΄αυτό που είναι. Εάν είχε δοθεί εντολή εκκένωσης στο Μάτι θα είχαν σωθεί ανθρώπινες ζωές. Δεν ξέρουμε πόσες, αλλά θα είχαν σωθεί, αυτό δεν δέχεται αμφισβήτηση».

Για τους συμβασιούχους του δημοσίου

«Το λέει το Σύνταγμα ότι οι συμβασιούχοι είναι για ορισμένο χρόνο. Ο αριθμός των συμβασιούχων δεν πρέπει να ξεφεύγει από τον έλεγχο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δίνουμε την εντύπωση ότι μια σύμβαση ορισμένου χρόνου μπορεί να είναι ο τρόπος να μπεις στο Δημόσιο από την πίσω πόρτα. Γι’αυτό μπήκε αυτή η πρόβλεψη στο Σύνταγμα».

Για ενδεχόμενες μελλοντικές εξεταστικές για σκάνδαλα

«Την επομένη των εκλογών τελειώνουν τα τηλέφωνα σε δικαστικούς λειτουργούς για να παρέμβουν. Έχω δεσμευτεί για μια εξεταστική, για το τι έγινε το 2015. Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη».

Για την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας

«Θα υπάρξει πλειοψηφία για την προεδρική εκλογή του 2020. Αλλά πριν την εκλογή θα υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου».

Για την ΠΓΔΜ και τη “μακεδονική” γλώσσα και ταυτότητα

«Καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε δεχτεί παραχώρηση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας. Όλοι γνωρίζαμε ότι το θέμα δεν ήταν τα αγάλματα του κ. Γκρουέφσκι, αλλά η γλώσσα και η ταυτότητα. Θα εξετάσουμε την επόμενη μέρα όλες τις επιλογές που θα έχουμε διάθεσή μας [για την ΠΓΔΜ]».

Για την ένταξη των νέων στην παραγωγική διαδικασία

«Το πρώτο που τους είπα χτες είναι να ψηφίσουν. Τους λέω ότι βασική μου προτεραιότητα είναι η Παιδεία, που δίνει ευκαιρίες. Επιμένω σε μια τολμηρή μεταρρύθμιση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίζω σήμερα, εν μέρει και στη νέα γενιά, είναι η εικόνα ότι όλοι λίγο-πολύ το ίδιο είμαστε και τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Πιστεύω ότι μεγάλο μέρος από το ανθρώπινο κεφάλαιο που έφυγε στο εξωτερικό θα επιστρέψει».

Για μετεκλογικές συνεργασίες και την κεντροαριστερά

«Θα βάλω πρόσωπα και από την κεντροαριστερά στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Και στην κυβέρνηση ακόμη κι αν είμαι αυτοδύναμος».

Για ενδεχόμενες απολύσεις στο Δημόσιο

«Δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο. Αλλά δεν θα γίνεται μια πρόσληψη για κάθε απόλυση, έχω θέσει ένα πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο. Αλλά το όραμά μου πάει πολύ πέρα από αυτό. Όταν πήγα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εμπιστεύτηκα δημοσίους υπαλλήλους που πολλούς θα τους ζήλευαν ιδιωτικές επιχειρήσεις. Επιμένω στην αξιολόγηση για να ξεχωρίζουν και να επιβραβεύονται οι πραγματικά καλοί».

Για ενδεχόμενη στήριξη του Προκόπη Παυλόπουλου στις επόμενες προεδρικές εκλογές

«Έχω πολύ καλή συνεργασία μαζί του. Θα υπάρχει προεδρική πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή, δεν θα οδηγηθούμε πάλι σε εκλογική αναστάτωση όπως το 2015».

Για τους συμβασιούχους του Δημοσίου

«Ένας συμβασιούχος ξέρει ότι υπογράφει για συγκεκριμένο διάστημα. Στην προτεραιοποίηση των προσλήψεων ας προτεραιοποιήσουμε εκεί που έχουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ναι στον εξορθολογισμό του συστήματος, αν γνωρίζουμε πού είναι οι ανάγκες και πώς να καλύπτονται. Π.χ. αν μιλάμε για μια δασική υπηρεσία, πράγματι χρειάζονται μόνο το καλοκαίρι. Είναι δυνατόν να προσλαμβάνονται Ιούλιο-Αύγουστο;».

Για το ιδιωτικό χρέος και τις ανείσπρακτες οφειλές

«Πρέπει με θάρρος να διαγράψουμε παλιές ανείσπρακτες οφειλές, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στη φορολογική διοίκηση να εστιάσει σε αυτές που μπορεί να εισπράξει. Μία τολμηρή ρύθμιση που θα θέτει ένα ελάχιστο 20 ευρώ τον μήνα, θα επιτρέψει σε κάποιον να εξοφλήσει το χρέος του. Το ιδιωτικό χρέος είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο, το μεγάλο πρόβλημα κάτω από το χαλί. Η αύξησή του οφείλεται στην υπερφορολόγηση και στην πολιτική που ακολούθησε η σημερινή κυβέρνηση».

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και χρίσμα σε μεγάλους Δήμους- σταυρό ή λίστα στις ευρωεκλογές

«Παρά τα προβλήματα επιμένω πάντα στην απευθείας εκλογή των αιρετών. Ζήτημα αλλαγής ως προς τον σταυρό στις ευρωεκλογές δεν υφίσταται. Στις περιφερειακές εκλογές η ΝΔ θα στηρίξει συγκεκριμένους συνδυασμούς, όχι απαραιτήτως με υποψηφίους προερχόμενους από τη ΝΔ. Δεν βλέπω να υπάρχει η ίδια ανάγκη για τους Δήμους. Τώρα υπάρχει και το πρόβλημα της απλής αναλογικής. Θα δούμε τι θα κάνουμε στους Δήμους, δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω. Σύντομα θα ανακοινώσουμε τις προθέσεις μας ως προς τις εκλογές Β’ βαθμού».

Πηγή: Live -Μητσοτάκης στη ΔΕΘ:Πρόσωπα και από την Κεντροαριστερά στα ψηφοδέλτια | iefimerida.gr

 

Live | Συνέντευξη τύπου στην 83η ΔΕΘ. #Μπορούμε #ΔΕΘ2018

Gepostet von Kyriakos Mitsotakis am Sonntag, 16. September 2018

Related Post