Νέα επιστημονική μέθοδο που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερο κόστος παραγωγής των ηλεκτρικών συσκευών βρήκαν επιστήμονες του Εθνικού Πανεπιστημίου Πυρηνικών Ερευνών μαζί με έλληνες και γάλλους συναδέλφους τους.

Οι επιστήμονες του Εθνικού Πανεπιστημίου Πυρηνικών Ερευνών (MIFI) σε συνεργασία με ερευνητές από τη Γαλλία και την Ελλάδα πρότειναν έναν απλό τρόπο, προκειμένου να κάνουν πιο φτηνή την παραγωγή νανοηλεκτρονικών συσκευών. Τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης δημοσιεύτηκαν στο υψηλού κύρους βρετανικό επιστημονικό περιοδικό «Nanotechnology».

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πώς κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μέσω μιας ελεγχόμενης «παραμόρφωσης» των νανοσωλήνων και άλλων μικροσκοπικών αντικειμένων. Και αν αυτό ακούγεται ακατανόητο, αυτή είναι μια απλουστευμένη εξήγηση: Οι μουσικοί συνήθως τεντώνουν τις χορδές των μουσικών οργάνων για να βελτιστοποιήσουν τον ήχο. Κάτι παρόμοιο μπορεί να εφαρμοστεί και στην Νανοηλεκτρονική. Οι επιστήμονες λοιπόν χρησιμοποιούν νανοσωλήνες άνθρακα για να κατασκευάσουν σύρματα, διόδους, πομπούς, δέκτες και άλλα.

Ωστόσο, αυτές είναι «χορδές» άνθρακα είναι κατά 100 χιλιάδες φορές μικρότερες από τη διάμετρο που έχει μια ανθρώπινη τρίχα, επομένως γίνεται σαφές πως οι επιστήμονες πρέπει να ακολουθήσουν σύνθετες μεθόδους για τη συγκεκριμένη διαδικασία.

«Oι υπάρχουσες μέθοδοι αποσκοπούν στη δημιουργία μοναδικών δειγμάτων τεταμένων νανοσωλήνων που είναι πολύ ακριβά για μαζική παραγωγή. Έτσι, προτείναμε να ενσωματώνονται εκ των προτέρων ιόνια υδρογόνου και ηλίου μέσα στο υπόστρωμα πάνω στο οποίο τοποθετούνται οι νανοσωλήνες. Αυτή η εναλλακτική λύση θα είναι πιο φτηνή για μαζική παραγωγή», σχολιάζει ο αναπληρωτής καθηγητής του Ινστιτούτου νανοτεχνολογιών στον τομέα της ηλεκτρονικής, σπιντρονικής και φωτονικής του Εθνικού Πανεπιστημίου Πυρηνικών Ερευνών MIFI Κωνσταντίν Κάτιν.

Όπως δήλωσε ο κ. Κάτιν, καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία, τα ιόνια υδρογόνου και ηλίου μεταμορφώνονται σε μόρια αερίου. Έτσι, στο υπόστρωμα των νανοσωλήνων σχηματίζεται μια φούσκα που παραμορφώνει το νανοσωλήνα. Με την αλλαγή της θερμοκρασίας μπορεί να ελεγχτούν οι διαστάσεις της φούσκας και η παραμόρφωση της νανοδομής.

«Η μέθοδός μας μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα ευρύ φάσμα νανοδομών, όχι μόνο σε άνθρακα. Νανοσυστήματα μικρών διαστάσεων ως επί το πλείστον αλλάζουν τις ηλεκτρονικές τους ιδιότητες με την παραμόρφωση», εξήγησε ο αναπληρωτής καθηγητής του Ινστιτούτου Μιχαήλ Μάσλοφ.

Οι επιστήμονες του MIFI θεωρούν ότι ο προτεινόμενος τρόπος παραμόρφωσης νανοσυστημάτων θα φτηνύνει την παραγωγή πολλών βασικών στοιχειών των νανοηλεκτρονικών κυκλωμάτων.

Τώρα, οι επιστήμονες ερευνούν την αποτελεσματικότητα των κυψελών υδρογόνου και σε άλλα υλικά. Προγραμματίζεται επίσης να καταθέσουν και αίτηση για κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας.

sputnik