Στην 73η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη, απευθύνθηκε ο αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και μίλησε, μεταξύ άλλων, για τα φλέγοντα ζητήματα της διεθνούς επικαιρότητας.

Στα κατορθώματα της μέχρι στιγμής θητείας του στην διακυβέρνηση των ΗΠΑ, αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

«Σήμερα στέκομαι ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για να μοιραστώ την εξαιρετική πρόοδο που έχουμε σημειώσει. Σε λιγότερο από δύο χρόνια, η κυβέρνησή μου έχει επιτύχει περισσότερα από σχεδόν οποιαδήποτε διοίκηση στην ιστορία της χώρας μας», δήλωσε ο Τραμπ.

Λίγο πριν την ομιλία του ο Τραμπ έγραψε στο twitte ότι οι ΗΠΑ «είναι πολύ ισχυρότερες και πλουσιότερες» από ό,τι όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση πριν από περίπου δύο χρόνια.

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη ανασυγκρότησης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Συρία υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών, ο Τραμπ απείλησε ανοιχτά ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν εάν η Δαμασκός κάνει χρήση χημικών όπλων.

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στην Τεχεράνη, κατηγορώντας την ότι βοηθά τη Δαμασκό ενώ σημείωσε πως η λύση για τη διαμάχη στη Συρία, βρίσκεται στην «αντιμετώπιση της διεφθαρμένης δικτατορίας στο Ιράν».

Μιλώντας για την απόφασή του να αποσυρθεί από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν ο Τραμπ υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία οικονομικής πίεσης που αποσκοπεί στο να αποκόψει την Τεχεράνη από τους τους πόρους που τη βοηθούν να ενεργεί κατά πως ενεργεί στην ευρύτερη περιοχή ενώ προειδοποίησε με νέο κύμα κυρώσεων μετά από αυτές που σχετίζονται με την ενέργεια.

Ακόμη, κατηγόρησε αρκετές χώρες ότι έκαναν κατάχρηση της ευελιξίας των αμερικανικών αγορών κάνοντας λόγο «αμείλικτες πρακτικές ντάμπινγκ, εξαναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας και κλοπή των πνευματικών δικαιωμάτων».

Εξαπολύοντας ευθείες βολές κατά της Κίνας, ο Τραμπ μίλησε για απώλεια 3 εκατομμυρίων θέσεων στον τομέα τις παραγωγής.

«Αυτές οι μέρες έχουν τελειώσει. Δεν θα ανεχτούμε τέτοια κατάχρηση», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα χρειάζεται αναδιάρθρωση ενώ κατηγόρησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ότι παραβιάζει κάθε αρχή με την οποία χτίστηκε.

Ο Τραμπ κατήγγειλε επίσης την πολιτική του OPEC κάνοντας λόγο για υψηλές τιμές και εκτόξευσε τα βέλη του κατά της Γερμανίας για το ότι επιχειρεί να γίνει πλήρως εαρτημένη ενεργειακά από τη Ρωσία με την κατασκευή του Nord Stream 2.