Οι μέρες του αυστηρού απορρήτου από το οποίο χαρακτηρίζονται οι ελβετικές τράπεζες, καθιστώντας τη χώρα παράδεισο φοραποφυγής, φαίνεται πως είναι μετρημένες.

Το μεγαλύτερο κέντρο διαχείρισης υπεράκτιων συναλλαγών παγκοσμίως, η Ελβετία, ξεκινά να μοιράζεται με τις αρχές στοιχεία πελατών της που μέχρι στιγμής παρέμεναν απόρρητα.

Η Ομοσπονδιακή Φορολογική Διοίκηση (FTA) δήλωσε την Παρασκευή ότι για πρώτη φορά προχώρησε στην αποκάλυψη στοιχείων οικονομικών λογαριασμών στα τέλη Σεπτεμβρίου, σε μια προσπάθεια να εναρμονιστεί με τα παγκόσμια πρότυπα που αποσκοπούν στην εξάλειψη των φορολογικών απατών.

Το τραπεζικό απόρρητο, σύμφωνα με το Reuters, θα συνεχίσει να υφίσταται σε ορισμένους τομείς καθώς οι ελβετικές αρχές δεν μπορούν να αυτόματη πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πελατών τους, ωστόσο σταδιακά θα καταστεί αδύνατο το να γίνονται καταθέσεις με σκοπό την απόκρυψη πλούτου.

Η αρχική ανταλλαγή στοιχείων θα αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και εννέα άλλες χώρες: Αυστραλία, Καναδάς, νήσοι Γκέρνσεϊ, Ισλανδία, Νήσος Μαν, Ιαπωνία, νήσος Τζέρσεϋ, Νορβηγία και Νότια Κορέα.

«Η Κύπρος και η Ρουμανία προς το παρόν έχουν απoκλειστεί, καθώς δεν πληρούν ακόμα τις διεθνείς απαιτήσεις για την εμπιστευτικότητα και την ασφάλεια των δεδομένων”, δήλωσε η FTA.