Αν ο κόσμος θέλει να περιορίσει την αλλαγή του κλίματος, τη λειψυδρία και τη ρύπανση, τότε όλοι πρέπει να αγκαλιάσουμε τις “ευέλικτες» δίαιτες, δηλώνουν οι επιστήμονες.

Αυτό πραμτικά σημαίνει ότι μπορούμε να τρώμε κυρίως φυτικά τρόφιμα,καθώς αυτού του είδους η διατροφή αποτελεί ένα από τα τρία βασικά βήματα για ένα βιώσιμο μέλλον το 2050 και πέρα.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη επιστημόνων, ένα σημαντικό στοιχείο είναι η μείωση των “αποβλήτων” των τροφίμων, ενώ θα πρέπει να βελτιωθούν οι γεωργικές πρακτικές.  Αν αυτές οι δράσεις δεν γίνουν τρόπον τινά καθεστώς, τότε οι κλιματολογικές επιπτώσεις θα είναι κατά πολύ διογκωμένες με ο,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον άνθρωπο και τον πλανήτη.

 Παραγωγή λοιπόν και κατανάλωση τροφίμων αποτελούν τη βάση για τη σωστή αντιμετώπιση των μεγάλων απειλών του πλανήτη. Η μελέτη αποτελεί αποτέλεσμα επεξεργασίας της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος.

Επομένως, όταν πρόκειται για την αλλαγή του κλίματος, οι συγγραφείς  της έκθεσης εξέτασαν αυτό που αποκαλούσαν «ελαστική ή ευέλικτη διατροφή».

“Μπορούμε να ακολουθούμε μια σειρά από υγιεινές διατροφές, αλλά αυτό που όλοι έχουν κοινό, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία, είναι η στροφή θα πρέπει να είναι προς τα φυτικά τρόφιμα”, δήλωσε ο επικεφαλής Marco Springmann από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

“Μπορούμε να περάσουμε από μια δίαιτα που περιέχει μικρές ποσότητες ζωικών προϊόντων,  σε μια μεσογειακή διαίτα, την αποκαλούμενη ελαστική δίαιτα ή σε μια χορτοφαγική διατροφή  “

Εάν ο κόσμος κινηθεί σε αυτό το είδος διατροφής,  όπως ήδη έχει διαπιστωθεί μέσω της μελέτης, οι εκπομπές αερίων που επιδεινώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα μειωθούν τουλάχιστον κατά το μισό, κάτι που θα βοηθήσει στην σταθεροποίηση αν όχι στη βελτίωση της σημερινής εικόνας του περιβάλλοντος.

 

Αλλά, εκτός από την αλλαγή της δίαιτας, η έρευνα αναφέρεται στην άμεση ανάγκη να αλλάξουν οι γεωργικές πρακτικές. Αυτό συνεπάγεται την ενίσχυση των αποδόσεων από τις υπάρχουσες καλλιέργειες, τη βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων και τον περιορισμό και την ανακύκλωση της χρήσης λιπασμάτων.

«Εξετάσαμε τη βελτίωση των γεωργικών αποδόσεων, ιδιαίτερα των πιο ευαίσθητων στην υγεία καλλιεργειών όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια», δήλωσε ο Dr Springmann.

 Με πληροφορίες από το BBC