Να διασκεδάσει τις ανησυχίες γύρω από την κατάσταση στην Ιταλία προσπάθησε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, σημειώνοντας ότι είναι άδικοι οι παραλληλισμοί με την Ελλάδα «στα άσχημά της».

«Άδικες» θεωρεί ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) τις συγκρίσεις που γίνονται μεταξύ της Ιταλίας, εν μέσω των σημερινών ανησυχιών γύρω από το σχέδιο προϋπολογισμού της, και της Ελλάδας, όταν βρισκόταν στη χειρότερη φάση της κρίσης χρέους.

Όπως είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στο CNBC, στο πλαίσιο της ετήσιας συνεδρίασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μπαλί, τα τελευταία οχτώ χρόνια (ήτοι στη διάρκεια της ευρω-κρίσης) η Ιταλία δεν έχασε ποτέ την πρόσβαση στις αγορές.

«Η σύγκριση με την Ελλάδα δεν είναι, θεωρώ, πολύ δίκαιη, τουλάχιστον όχι όταν τη συγκρίνουμε (σ.σ. την Ιταλία) με την Ελλάδα όταν βρισκόταν στη δύσκολη φάση», σημείωσε ο ίδιος, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η Ιταλία ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε πολύ καλύτερη κατάσταση.

«Επειδή η Ιταλία έχει σχετικά μικρά ελλείμματα, υπάρχει πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, γνωρίζουμε ότι μεγάλο μέρος του ιταλικού χρέους χρηματοδοτείται από τους πολίτες, επειδή οι αποταμιεύσεις του ιταλικού ιδιωτικού τομέα είναι πολύ υψηλές», επεσήμανε ακόμη ο Ρέγκλινγκ.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην αβεβαιότητα που έχουν πυροδοτήσει οι στόχοι του ελλείμματος (2,4% για το 2019) που θέτει η ιταλική κυβέρνηση, παρά τις πιέσεις των Βρυξελλών για μείωση των δαπανών, ο Ρέγκλινγκ αναγνώρισε ότι όντως υπάρχουν κάποιες ανησυχίες, αν και όπως είπε, υπάρχουν μόνο «προκαταρκτικές ενδείξεις» του τι μπορεί να συμβεί.

«Υπάρχει ανησυχία για τα μεγέθη του προϋπολογισμού. Δεν ξέρουμε τις λεπτομέρειες. Θα δίνονταν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε, ενώ στην ερώτηση εάν ο ESM είναι έτοιμος να διασώσει την Ιταλία σε περίπτωση κρίσης χρέους, ο Ρέγκλινγκ παρατήρησε ότι πρόκειται για μια υπόθεση που προτρέχει, τονίζοντας εντούτοις ότι τα προγράμματα είναι διαθέσιμα για όλα τα κράτη — μέλη.

«Προτιμώ να κοιτάξω τους λεπτομερείς αριθμούς, όταν τους λάβουμε την επόμενη εβδομάδα», είπε και συμπλήρωσε: «Όπως είπα, η Ιταλία έχει τις δυνάμεις της και δεν θα πήγαινα τρία βήματα μπροστά».