Την απαλλοτρίωση γης του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων για να υπαχθεί στην κυριότητα του Ισραηλινού κράτους προωθεί με σχετικό νομοσχέδιο η Ισραηλινή υπουργός Δικαιοσύνης, Αγιελέτ Σακέντ.

Νομοσχέδιο που θα δεσμεύσει έκταση που ανήκει στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων προωθεί η Ισραηλινή υπουργός Δικαιοσύνης Αγιελέτ Σακέντ.

Η έκταση θα περάσει στο Ισραηλινό Κράτος υπό το πρόσχημα της προστασίας των πολιτών του Ισραηλ που ζουν σε αυτήν αλλά και της προστασίας των κτιρίων, που κατασκευάστηκαν στα όριά της.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της ισραηλινής οικονομικής εφημερίδας Globes, η υπουργός τονίζει ότι το Πατριαρχείο πούλησε αυτές τις εκτάσεις σε Ισραηλινούς μεσίτες.

Το νομοσχέδιο όμως προβλέπει την εθνικοποίηση της με αντάλλαγμα αποζημίωση στους ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα με το άρθρο, η συγκεκριμένη έκταση γης μισθώθηκε από την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία στο Εβραϊκό Εθνικό Ταμείο (JNF) τη δεκαετία του 1950.

«Με την πάροδο των χρόνων, η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει πουλήσει πρωταρχικά περιουσιακά στοιχεία σε ιδιώτες επενδυτές σε μια προσπάθεια αποπληρωμής των συσσωρευμένων χρεών» υποστηρίζει το δημοσίευμα.