Εκλογές διεξάγονται την Κυριακή στο κρατίδιο της Εσσης, οι οποίες ενδέχεται να πυροδοτήσουν ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις για το μέλλον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του «μεγάλου συνασπισμού» (Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές – Σοσιαλδημοκράτες), αλλά και της ίδιας της καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, ενόψει και του συνεδρίου των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) το Δεκέμβρη.

45994285 404φωτ. Σέφερ-Γκίμπελ: «Πρέπει να δώσουμε βάρος στα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο. Διαφορετικά δεν έχουμε ως κόμμα λόγω ύπαρξης

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι πάντως αποκαρδιωτικές για το SPD, μιας και προβλέπουν συρρίκνωση του ποσοστού του μέχρι και 10%.

Την ίδια ώρα η αριστερή πτέρυγα των Σοσιαλδημοκρατών ζητά ψηφοφορία της κομματικής βάσης για την παραμονή ή όχι στη συγκυβέρνηση με τους Συντηρητικούς της Άγκελα Μέρκελ μετά τις εκλογές στην Έσση. Χθες ο αντιπρόεδρος του SPD Ραλφ Στέγκνερ δήλωσε ότι «δεν συμμετέχουμε με οποιοδήποτε τίμημα στον μεγάλο συνασπισμό και δεν θα παραμείνουμε με οποιοδήποτε τίμημα. Η σχετική απόφαση ωστόσο θα ληφθεί εν ευθέτω χρόνω και όχι τώρα».

46018086 404 1

φωτ. Μεγάλοι κερδισμένοι των εκλογών στην Έσση εκτιμάται ότι θα είναι οι Πράσινοι και ο επικεφαλής τους Τάρεκ αλ Βαζίρ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Από την πλευρά της η γενική γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ δήλωσε εκδήλωση στην Φρανκφούρτη: «Σε περίπτωση που διαλυθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός στο Βερολίνο, τότε οδηγούμαστε σε πρόωρες εκλογές. Η γγ. επιβεβαίωσε ότι το κλίμα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων στο Βερολίνο είναι τεταμένο: «Για το λόγο αυτό δεν μπορεί κανείς να είναι απολύτως βέβαιος πόσο σταθερή θα παραμένει η κυβέρνηση, αλλά και ποιες δυναμικές ενδέχεται να αναπτυχθούν εντός των συγκυβερνώντων κομμάτων».

Αντιδρώντας στις δηλώσεις της γενικής γραμματέως ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ τόνισε στην εφημερίδα Die Welt ότι λόγω των απωλειών που προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις για τους κυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες στην Έσση η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ σπέρνει τον πανικό για να συσπειρώσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους».

Το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες θεωρείται πιθανό σε περίπτωση αποχώρησης του SPD από τη συγκυβέρνηση, αλλά λόγω της άρνησης της Άγκελα Μέρκελ να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας. Παράλληλα εκτιμάται ότι οι δηλώσεις της γγ. του κόμματος συνιστούν έμμεση απάντηση στη δήλωση του προέδρου της Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τόνισε πρόσφατα ότι «η δημοκρατία στη Γερμανία είναι τόσο ισχυρή ώστε μπορεί να αντέξει ακόμα και μια κυβέρνηση μειοψηφίας».

Πηγη