Γαγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία μετά τις εκλογές στην Έσση, όπου το CDU εξασφάλισε ποσοστό 27%, σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα της καταμέτρησης, χάνοντας 11 μονάδες από τις εκλογές του 2013. Ο γερμανικός Τύπος σήμερα έκανε λόγο για τέλος εποχής της Μέρκελ, κάτι που φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά, όπως μεταδίδει το Afp.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, η Γερμανίδα καγκελάριος παραιτείται από την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, μετά από 18 χρόνια παραμονής της σε αυτήν.

Πτώση για Μέρκελ, άνοδος της ακροδεξιάς

Την απαραίτητη πλειοψηφία για να συνεχίσουν την κυβερνητική συνεργασία τους εξασφαλίζουν, σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα της καταμέτρησης, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και οι Πράσινοι στην Έσση.

Σε μια δραματική έκβαση της εκλογικής διαδικασίας, το κρατίδιο οδεύει να έχει -για πρώτη φορά- εξακομματικό Κοινοβούλιο, με 137 βουλευτές.

Το CDU, με ποσοστό 27% (38,3% το 2013) εξασφαλίζει 40 έδρες, οι Πράσινοι με 19,8% (+8,7) 29 έδρες και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με το ίδιο ποσοστό, 19,8% (-10,9) ισάριθμες έδρες. Η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), με 13,1% (+9) εξασφαλίζει με άνεση την πρώτη της είσοδο στο κοινοβούλιο του κρατιδίου όπου ιδρύθηκε το 2013, με 19 βουλευτές, ενώ οι Φιλελεύθεροι (FDP), με 7,5% (+2,5) θα εκπροσωπηθούν από 11 βουλευτές και η Αριστερά με 6,5% (+1,1) από 9.

Οι Χριστιανοδημοκράτες, παρά το γεγονός ότι κέρδισαν τις εκλογές, κατέγραψαν το χειρότερο ποσοστό τους στο κρατίδιο για τα τελευταία -τουλάχιστον- 50 χρόνια. Στην κούρσα για την δεύτερη θέση, τις πρώτες πρωινές ώρες οι Πράσινοι συγκέντρωναν μόλις 94 ψήφους περισσότερες από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Ο Χριστιανοδημοκράτης Πρωθυπουργός της Έσσης Φόλκερ Μπουφιέ, ο οποίος χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «καμπανάκι και για τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων», δήλωσε ότι σκοπεύει να συζητήσει για τον σχηματισμό κυβέρνησης με όλα τα κόμματα, εκτός από την Αριστερά και την AfD. Πιθανοί συνδυασμοί, εκτός του CDU-Πράσινοι, είναι ακόμη οι CDU-SPD, SPD-Πράσινοι-FDP (συνασπισμός «φανάρι») και CDU-Πράσινοι-FDP («Τζαμάικα»).

Ο κ. Μπουφιέ και οι Φιλελεύθεροι άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός συνασπισμού «Τζαμάικα», οι Σοσιαλδημοκράτες ωστόσο, που είναι οι μεγάλοι χαμένοι της αναμέτρησης, εμφανίσθηκαν επιφυλακτικοί για την συμμετοχή τους σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα. Από την πλευρά του FDP, ο αρχηγός του κόμματος Κρίστιαν Λίντνερ χαρακτήρισε «εντελώς παράξενη, από άποψη ουσίας» μια ενδεχόμενη συνεργασία με τους Πράσινους και το SPD.

Πηγή: ΑΠΕ

 


Η αρχή του τέλους της Αγκελα Μέρκελ ή μια προσπάθεια να κατευνάσει τις εκκλήσεις των εσωκομματικών της αντιπάλων για ανάληψη του πολιτικού κόστους της ήττας στην Έσση αλλά και τη Βαυαρία;

Οι απόψεις διίστανται αλλά προς την δεύτερη εκδοχή συγκλίνει το γεγονός ότι η Μέρκελ διαχώρισε την ηγεσία του κόμματός της από την καγκελαρία, κάτι που δεν συνήθιζε μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από το Βερολίνο, η Μέρκελ δεν σκοπεύει προς το παρόν να παραιτηθεί από επικεφαλής της κυβέρνησης (επιμένει ότι θα παραμείνει ως το 2021) μια απόφαση που θα δημιουργούσε άλλωστε πολιτική αστάθεια όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πρώτος επίσημος υποψήφιος για την ηγεσία του CDU είναι, κατά την εφημερίδα Μπιλντ, ο 62χρονος Φριντριχ Μερτς, πρώην πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, συντηρητικός και επικριτής της καγκελαρίου.

Άλλοι δυνάμει διάδοχοι της είναι η γγ του κόμματος και εκλεκτή της Μέρκελ, Ανεγκρέτ Κραμπ – Καρενμπάουερ, η οποία είχε σχεδόν προαναγγείλει τις σημερινές εξελίξεις παραμονές της αναμέτρησης της Εσσης, ο υπουργός Υγείας Γιενς Σπαν, ο οποίος επίσης θεωρείται από τους δυναμικούς νέους δελφίνους-αμφισβητίες της Μέρκελ, ενώ επιρροή στο κόμμα διαθέτει και ο πρωθυπουργός του μεγαλύτερου κρατιδίου της χώρας, της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, Αρμιν Λάσετ.

Το συνέδριο του κόμματος στο Αμβούργο τον Δεκέμβριο αποκτά λοιπόν νέο ενδιαφέρον αφού ο διάδοχος της Μέρκελ στην ηγεσία του κόμματος θα είναι πιθανότατα αυτός που θα αναλάβει μελλοντικά την καγκελαρία.

Υπάρχει πάντως και μια άλλη πιο υπόγεια παρενέργεια από τη σημερινή απόφαση της Μέρκελ: οι αντίστοιχες πιέσεις προς την Αντρέα Νάλες, την επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών για ανάλογες γενναίες πρωτοβουλίες.

Με δεδομένη την κρίση στο δικό της κόμμα, που είναι ακόμη βαθύτερη από αυτήν του CDU, δεν αποκλείεται να δούμε σύντομα εσωκομματικές διεργασίες και στο SPD παρά τις σημερινές διαψεύσεις της Νάλες.

Δύσκολα εξάλλου θα μπορέσει να συνεχίσει να παριστάνει τον αδιάφορο και ο υπουργός Εσωτερικών και πρόεδρος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ.

Πηγη,Καθημερινή