Χιλιάδες προσλήψεις εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την… πρόθεση συμφωνίας με την Εκκλησία της Ελλάδας, ανακοινώνοντας επισήμως την προκήρυξη για την κάλυψη των 10.000 θέσεων που θα προκύψουν από την μεταφορά των ιερέων εκτός μισθοδοσίας δημοσίου, εντός του 2019. Προανήγγειλε 16.000 προσλήψεις εντός του 2019 και 18500 εντός του 2020.

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha δήλωσε ότι για το 2019 υπάρχει πρόβλεψη για 16.000 προσλήψεις χωρίς να περιλαμβάνει σε αυτές τις θέσεις των ιερέων, οι οποίες θα καλυφθούν το 2020. Οι 16.000 προκύπτουν από την κάλυψη των θέσεων υπαλλήλων που θα συνταξιοδοτηθούν και είναι περίπου 8500 στις οποίες προστίθενται 7500 προσλήψεις που έχουν ήδη εγκριθεί.

Οι 10.000 κενές θέσεις που θα προκύψουν από τη μεταφορά των ιερέων εκτός δημοσίου θα προκηρυχθούν το 2019 για να καλυφθούν το 2020. Σε αυτές θα προστεθούν άλλες 8500 περίπου προσλήψεις πάλι στο πλαίσιο των υπαλλήλων που θα συνταξιοδοτηθούν αυτό το έτος.

Σχετικά με την αξιοποίηση της αμφισβητούμενης εκκλησιαστικής περιουσίας είπε ότι θα δημιουργηθεί Ταμείο στο οποίο θα ενταχθεί. Στόχος όπως είπε είναι το 2030 να έχει έσοδα και να καλύπτεται έτσι και η επιδότηση της μισθοδοσίας των κληρικών.

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας πάντα υπήρχε αντιπαράθεση και υποστήριξε ότι μόνο όταν ήρθαν τα Μνημόνια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συνέπραξαν. «Ποτέ στον πολιτικό βίο δεν υπήρξε περίοδος που να μην υπάρχουν αντιπαραθέσεις και δύο πόλοι, σήμερα είναι Αριστερά-Δεξιά. Πολιτική ανωμαλία θα ήταν αν οι δύο πόλοι τα έβρισκαν ξαφνικά για να φτιάξουν μια επίπλαστη συναίνεση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτό έγινε μία φορά, στην περίοδο των μνημονίων, “για να κουκουλώσουν τα σκάνδαλα τους”.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα χρεοκόπησε λόγω κατασπατάλησης πόρων και σκανδάλων και είναι λαϊκή απαίτηση να υπάρξει νέμεσις μετά από αυτή την ύβρι.

Μάλιστα υπερασπίστηκε τον Παύλο Πολάκη, τονίζοντας ότι οι δηλώσεις τους ήταν μια ερμηνεία της λαϊκής απαίτησης περί επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης και υποστήριξε ότι όλα τα σκάνδαλα πρέπει να διερευνηθούν όχι για να μπει κάποιος φυλακή αλλά για περάσει το μήνυμα ότι όλοι είναι ίσοι απέναντι στον νόμο.

«Αν το “δόγμα Πολάκη” είναι η εφαρμογή του νόμου, τότε εγώ προσχωρώ σε αυτό το δόγμα. Αν το δόγμα της άλλης πλευράς είναι η ατιμωρησία, τότε ας αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον λαό», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα διαρρήξει την εμπιστοσύνη που έχει χτίσει με τους εταίρους και ξεκαθάρισε ότι θα τηρήσει τα όσα έχει συμφωνήσει.

Για τη συμφωνία με την πΓΔΜ είπε ότι επιλύει ένα πρόβλημα δεκαετιών και αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.