Η γκαλερί Citronne, ταυτισμένη με τον Πόρο και τις εκθέσεις με εξαιρετικούς καλλιτέχνες της σύγχρονης τέχνης, ξεκινάει από σήμερα τη δράση της στην Αθήνα. «Η επιδίωξη είναι να επιτύχει τη σύνθεση ανάμεσα στο τοπικό και το παγκόσμιο, το glocal, αξιοποιώντας τα δίκτυα που συνδέουν την ελληνική πρωτεύουσα με τη διασπορά και την παγκόσμια καλλιτεχνική δημιουργία.

Προβάλλει και θα επαναπροβάλλει έργα με αντοχή στον χρόνο, με λειτουργία στον χώρο· δηλαδή, έργα των οποίων η συμβολική υπερβαίνει τα όρια του χρόνου και του χώρου», γράφει στο εισαγωγικό σημείωμα η ιστορικός της τέχνης και καλλιτεχνική διευθύντρια Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη.

Το αστικό διαμέρισμα στον τέταρτο όροφο μιας πολυκατοικίας της δεκαετίας του ΄60 μετατρέπεται σε μια διαφορετική πρόταση εκθεσιακού χώρου και εγκαινιάζεται με την εγκατάσταση του Γιώργου Λάππα (1950-2016) «Εγκιβωτισμός- Mappemonde», ο Χάρτης του Κόσμου, ένα από τα πιο γνωστά και σημαντικά έργα της ελληνικής μεταπολεμικής γλυπτικής που έχει ταξιδέψει και εκτεθεί εντός και εκτός Ελλάδας.

Πρόκειται για μια χαρτογράφηση, μια γλυπτική αφήγηση, η οποία ανάγεται σε προσωπικά βιώματα, αλλά ταυτοχρόνως ανοίγεται σε μια πανανθρώπινη κλίμακα. Οπως επισημαίνει ο Γιώργος Τζιρτζιλάκης, «το Mappemonde, είναι έργο μυστικιστικού χαρακτήρα…, μια μικρογραφία ενός κόσμου που στον πυρήνα του βρίσκεται το ζήτημα της ταξινόμησης… Καθιστά τον Λάππα έναν σύγχρονο γλύπτη μυθολόγο, ο οποίος στην περίπτωση αυτή δεν σμιλεύει… αλλά κατασκευάζει, χαράσσει, κόβει και προπάντων συναρμολογεί…».

Ο Γιώργος Λάππας, που έφυγε πολύ νωρίς και ξαφνικά, μας άφησε παρακαταθήκη το πλήρως ταξινομημένο αρχείο των έργων και των σημειώσεών του που συνοδεύουν καθένα από αυτά. Τον Χάρτη του Κόσμου συνοδεύει το ανέκδοτο «Μυστικό Βιβλίο» των 600 σελίδων που περιλαμβάνει άγνωστο, πολύτιμο αρχειακό υλικό και καταγράφει τη διάταξη του συνθέματος με φωτοτυπημένες φωτογραφίες, υλικό από τις 164 «πλάκες-μήτρες» (χάρτες), σχέδια των τριών χιλιάδων «στοιχείων», μαζί με αυτόγραφες σημειώσεις, καταλογικές παραθέσεις, υπολογισμούς και σκίτσα. Η γκαλερί Citronne-Αθήνα, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Καστανιώτη, εκδίδει το 600σέλιδο βιβλίο με τη μορφή καταλόγου.

Η γλύπτρια Αφροδίτη Λίτη, σύντροφος του Γιώργου Λάππα, αναφέρει: «…ο κόσμος του “Mappemonde”… αποτελείτο από μικρά, μεταλλικά στοιχεία κομμένα στο οξυγόνο και ένα σπίτι, που διαμορφώθηκε γύρω από την αναζήτηση του τόπου του ξεκινήματός του… Με έναν λόγιο τρόπο, μέσω της γλυπτικής του, ο Γιώργης (σ.σ. όπως τον αποκαλεί πάντα) πέτυχε να γεφυρώσει κενά και αγκυλώσεις στο χάσμα που υπήρχε μεταξύ του κοινού και της τέχνης».

Η Αφροδίτη Λίτη παροτρύνει το κοινό «να επανεκτιμήσουμε, μετά από 31 χρόνια, στον χώρο ενός φιλόξενου αθηναϊκού διαμερίσματος, “εγκιβωτισμένο” τον προσωπικό εκστατικό χάρτη του Γιώργη, μέσα από τη συρραφή σπαρμένων εικόνων πολιτισμού».

Με το νέο εγχείρημα η γκαλερί Citronne συνεχίζει αλλά και ανανεώνει την προσπάθεια που άρχισε πριν από 12 χρόνια. Φιλοδοξεί να εμπλουτίσει την υπάρχουσα εικαστική ζωή της πρωτεύουσας με καινούργιες ιδέες και γόνιμες συνεργασίες. Την επιμέλεια της έκθεσης και του καταλόγου ανέλαβαν από κοινού οι: Αφροδίτη Λίτη, Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη, Γιώργος Τζιρτζιλάκης.

(Διάρκεια έκθεσης: 29 Νοεμβρίου 2018-28 Φεβρουαρίου 2019. Πατριάρχου Ιωακείμ 19, 4ος όροφος. Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες: τηλ. 210 7235226)