Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αποκομίσει κέρδη, ύψους 12,87 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τους τόκους επί των ελληνικών ομολόγων, κατά τη διάρκεια της περιόδου 2010 – 2017.

Κοντά στα 13 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα καθαρά έσοδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τους τόκους των ελληνικών ομολόγων, κατά τη διάρκεια της περιόδου 2010-2017.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τα καθαρά έσοδα από τους τόκους επί των ελληνικών τίτλων ανήλθαν στα 729 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ το συνολικό ποσό από το 2010 εκτινάσσεται σε 12,87 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή, εκτιμάει ότι από το 2018 έως το 2037, όταν και λήγουν τα τελευταία ελληνικά ομόλογα, θα προκύψουν επιπλέον έσοδα της τάξης του 1,66 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όπως σπεύδει να διευκρινίσει, τα σωρευτικά κέρδη θα διανεμηθούν στις χώρες της Ευρωζώνης, ανάλογα με τη συμμετοχή τους στο κεφάλαιο της κεντρικής τράπεζας.

Υπενθυμίζει δε, ότι η επιστροφή αυτών των κερδών στην Ελλάδα, όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικών χρέος, θα πραγματοποιείται σε εξαμηνιαία βάση, κάθε Δεκέμβριο και Ιούνιο, από το 2018 έως το 2022.

Η μεταβίβαση όμως, αυτών των χρημάτων θα υλοποιείται έπειτα από αξιολογήσεις της προόδου της ελληνικής οικονομίας. Αυτές οι αξιολογήσεις δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της ΕΚΤ, αλλά στην αρμοδιότητα των εθνικών κυβερνήσεων και των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, καταλήγει ο Μάριο Ντράγκι.