Την παρέμβαση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς προκάλεσαν κατά πληροφορίες οι δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ σχετικά με τη δυνατότητα διδασκαλίας της “μακεδονικής” γλώσσας στην Ελλάδα και τα περί “Μακεδόνων του Αιγαίου”. Ο Μάθιου Νίμιτς κάλεσε τον πρωθυπουργό της γείτονος να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

Στο μεταξύ κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν πληροφορίες ότι υπήρξε επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του Ζόραν ζάεφ γι’αυτό το θέμα.

Πάντως κατά τη συνάντηση που είχε με τον Σλοβένο πρόεδρο Μπόρουτ Πάχορ, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός απέστειλε μήνυμα προς τους γείτονες.

«(…)και εσείς, και η Σλοβενία, που είναι μία από τις χώρες που αναγνωρίζουν τους γείτονες μας με τη συνταγματική τους ονομασία δηλαδή ως “Μακεδονία”, από εδώ και στο εξής θα την αναγνωρίζετε και θα την ονομάζετε ως “Βόρεια Μακεδονία”, γιατί για τον ελληνικό λαό αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς η Μακεδονία πέρα από μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας, περιφέρεια της Ελλάδας, είναι και ένα κομμάτι σημαντικό της αρχαίας ελληνικής ιστορίας κι αυτό αναγνωρίζεται πλήρως σε αυτή τη συμφωνία, κάτι το οποίο μας δημιουργεί την αίσθηση ότι έχουμε μια ισορροπημένη συμφωνία και για τις δυο πλευρές», υπογράμμισε.

πηγη