Τη Δευτέρα αποφασίζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εάν η Βρετανία μπορεί να πάρει πίσω, μονομερώς, την απόφασή της για την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λίγο πριν ψηφίσει το βρετανικό κοινοβούλιο για τη συμφωνία του Brexit.

Στις 10 Δεκεμβρίου θα εκδώσει την ετυμηγορία του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σχετικά με το αν η Βρετανία μπορεί να αντιστρέψει μονομερώς την απόφασή της να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απόφαση θα γίνει γνωστή κατά την παραμονή της κρίσιμης ψηφοφορίας στο βρετανικό κοινοβούλιο σχετικά με το εάν θα γίνει δεκτή η συμφωνία για το Brexit που διαπραγματεύτηκε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

Το θέμα πήγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς δεδομένου ότι το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας (το οποίο ενεργοποιείται για την αποχώρηση ενός κράτους — μέλους από την ΕΕ) δεν είναι λεπτομερές, καθώς δεν θεωρούνταν πιθανό μια χώρα να θελήσει να αποχωρήσει από την ΕΕ, μια ομάδα βουλευτών της Σκωτίας ζήτησε να μάθει εάν η Βρετανία μπορεί να αποσυρθεί από τη διαδικασία της αποχώρησης.

Σημειωτέον ότι ανώτερος δικαστικός εκτίμησε, την Τρίτη, ότι η Βρετανία θα μπορούσε να σταματήσει μονομερώς το Brexit χωρίς να ζητήσει την έγκριση από άλλα κράτη μέλη, ενισχύοντας τις ελπίδες εκείνων που θέλουν να σταματήσουν τη διαδικασία.