Μετά τις βίαιες διαδηλώσεις, τις συλλήψεις, τις προσαγωγές, τους τραυματισμούς πολιτών και αστυνομικών, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, όντας πλέον σε ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση ετοιμάζεται να απευθυνθεί στο γαλλικό λαό και να ανακοινώσει μέτρα που ενδεχομένως να εκτονώσουν το σημερινό αρνητικό γι αυτόν και την κυβέρνησή του κλίμα. Εν όψει νέου γύρου κινητοποιήσεων των Κίτρινων Γιλέκων το ερχόμενο Σάββατο, τα πράγματα κρίνονται ιδιαίτερα κρίσιμα και ουδείς μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει το μέλλον.


Μετά τις ανακοινώσεις για τον κύκλο επαφών του Γάλλου προέδρου με εργοδότες και συνδικάτα το πρωί της Δευτέρας, το Ελιζέ γνωστοποίησε ότι ο Μακρόν «θα μιλήσει στο Έθνος στις 20.00 το βράδυ» (21.00, ώρα Ελλάδος), την ώρα που οι εικόνες με τους αιμόφυρτους διαδηλωτές να μεταφέρονται σηκωτοί από πάνοπλους αστυνομικούς, κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Ανακοινώνει μέτρα

Με τη δημοτικότητά του να βρίσκεται στο ναδίρ, ο πρόεδρος της Γαλλίας είναι βέβαιο ότι θα ανακοινώσει σειρά άμεσων κοινωνικών μέτρων, σε μια προσπάθεια να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.

Επικαλούμενη πηγές που πρόσκεινται στο Ελιζέ, η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien» υποστηρίζει ότι ο Μακρόν θα δώσει αρκετά για τη βελτίωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών και την ενίσχυση της φορολογικής δικαιοσύνης. Στο δημοσίευμά της, μάλιστα, η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή -μία ημέρα πριν από το άγριο ξύλο στους δρόμους του Παρισιού και των άλλων γαλλικών πόλεων- ο Γάλλος πρόεδρος παραδέχτηκε ενώπιον πολλών δημάρχων στο Προεδρικό Μέγαρο ότι έχουν γίνει λάθη στην οικονομική πολιτική, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν «πολλοί φόροι».

Ερώτημα, ωστόσο, παραμένει αν μια δυναμική ομιλία με αρκετές δόσεις ειλικρίνειας (σκηνοθετημένης ή μη), συνοδευόμενης από μέτρα ανακούφισης, αρκούν για να γυρίσει υπέρ του την παρτίδα που φαίνεται καθημερινά να χάνει. Η διελκυστίνδα έχει μπει σε κρίσιμη καμπή και οι επόμενες κινήσεις του Γάλλου προέδρου θα κρίνουν πολλά.

Τα «Κίτρινα Γιλέκα», πάντως, ετοιμάζονται για την 5η Πράξη, κάνοντας λόγο για «τελική επίθεση», με στόχο την παραίτηση Μακρόν. Το τι πιστεύουν για τον Γάλλο πρόεδρο, το έχουν δείξει.

«Σε κατάσταση πανικού ο Μακρόν»/©EPA/IAN LANGSDON

«Ο Μακρόν στη φυλακή»/©EPA/IAN LANGSDON

Μια ματιά, εξάλλου, στα συνθήματα που είναι γραμμένα με σπρέι στους δρόμους του Παρισιού, αρκούν για να αντιληφθεί κάποιος πως ο Μακρόν είναι πλέον «ανεπιθύμητος» από πολλούς διαδηλωτές, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για μείωση φορολογίας και κόστους διαβίωσης, περιορισμό των κοινωνικών ανισοτήτων και εξασφάλιση καλύτερων μισθών.

πηγη