Ο Μπρουνο Λε Μερ, εκτίμησε ότι θα επιβραδυνθεί η οικονομική ανάπτυξη λόγω των διαδηλώσεων, τις οποίες χαρακτήρισε καταστροφικές για το εμπόριο και τη γαλλική οικονομία.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Μπρούνο Λε Μερ, εκτίμησε ότι η οικονομία της χώρας θα επηρεαστεί σοβαρά από τις κινητοποιήσεις των διαδηλωτών με τα «κίτρινα γιλέκα».

«Πρέπει να περιμένουμε επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στο τέλος του έτους, λόγω των διαδηλώσεων των “κίτρινων γιλέκων”. Είναι καταστροφή για το εμπόριο, είναι καταστροφή για την οικονομία μας», τόνισε ο Λε Μερ.

Οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, έγιναν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε αγορά στο Παρίσι, που βανδαλίστηκε άγρια κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του περασμένου Σαββάτου.

Τουλάχιστον 700 προσαγωγές πραγματοποίησε η αστυνομία στο Παρίσι κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και των άγριων επεισοδίων του Σαββάτου, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών. Το Γαλλικό Πρακτορείο «ανεβάζει» τον αριθμό των προσαχθέντων σε 950.

Τα «κίτρινα γιλέκα» διαμαρτύρονται για την αύξηση στις τιμές των καυσίμων και ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους από τις 17 Νοεμβρίου.

Το τελευταίο δεκάμηνο, η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε περίπου 23% και στο πετρέλαιο 15%. Αναμένεται νέα αύξηση των τιμών των καυσίμων τον προσεχή Γενάρη. Η γαλλική κυβέρνηση αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει των σχεδίων τις για αύξηση των τιμών των καυσίμων, προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση ωστόσο η κίνησή της αυτή δεν είχε αποτέλεσμα.