Στο μήνυμά του για τη νέα χρονιά, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τους πολίτες να εκτιμήσουν τα όσα έχει κάνει και να δείξουν υπομονή έως ότου φανούν τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων .

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, διεμήνυσε ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησής του, που οδήγησαν στο ξέσπασμα μαζικών διαδηλώσεων από τα λευκά γιλέκα, θα εφαρμοστούν παρά τις αντιδράσεις.

«Ζήσαμε μεγάλες διαμάχες (φέτος) και αυξανόμενο θυμό», «ο θυμός αυτός μας δείχνει ένα πράγμα: ότι ως έθνος δεν έχουμε παραιτηθεί», δήλωσε ο Μακρόν στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, όπως αναφέρει η εφημερίδα Independent.

Υπεραμυνόμενος των μεταρρυθμίσεων που προωθεί, μίλησε για άρνηση της πραγματικότητας από τους επικριτές του.

«Δεν μπορούμε να δουλεύουμε λιγότερο, να πληρωνόμαστε περισσότερο να κόβουμε φόρους και να αυξάνουμε τα έξοδα», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα για τις μεταρρυθμίσεις είπε ότι τα αποτελέσματά τους δεν θα φανούν αμέσως και γι’ αυτό ζήτησε στους πολίτες να μην κάνουν υπομονή. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι Γάλλοι δεν μπορού να εκτιμήσουν τα προνόμια που ήδη απολαμβάνουν.

«Ζούμε σε μια από τις πιο ισχυρές οικονομίες παγκοσμίως, οι υποδομές μας είναι από τις καλύτερες στον κόσμο, πληρώνουμε λίγα ή καθόλου για την εκπαίδευση των παιδιών μας, το κόστος του συστήματος υγείας είναι από τα πιο χαμηλά μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών και οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε μερικούς από τους καλύτερους γιατρούς», είπε ο πρόεδρος Μακρόν.

Αναφορικά με τους διαδηλωτές των κίτρινων γιλέκων, επιτέθηκε σε όσους μιλούν εξ ονόματος του λαού ενώ εκφράζουν μόνο την άρνηση.

«Εκφράζουν μόνο ένα πλήθος που μισεί, που επιτίθεται στους εκλεγμένους εκπροσώπους, τις δυνάμεις ασφαλείας, τους δημοσιογράφους, τους Εβραίους, τους ξένους, τους ομοφυλόφιλους«, είπε ο Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος απέρριψε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για κεντρικά ζητήματα της χώρας, όπως ζητούν τα κίτρινα γιλέκα, τονίζοντας ότι ο κυρίαρχος λαός εκφράζεται μέσω των εκλογών.

Το 2018 ήταν ένα κακό έτος για τον Μακρόν, καθώς είδε τη δημοτικότητά του να συρρικνώνεται δραστικά στο 20% το Δεκέμβριο έναντι 40% στις αρχές του έτους. Η πολιτική του για μείωση της φορολογίας των εργοδοτών, είχε ως αποτέλεσμα να του κολλήσει το παρατσούκλι «Πρόεδρος των Πλουσίων«, όπως μεταδίδει η New York Times

Η Γαλλία από τα μέσα Νοεμβρίου συγκλονίζεται από μεγάλες διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων που αρχικά κατήγγειλαν την αύξηση στις τιμές των καυσίμων. Γρήγορα τα αιτήματά τους διευρύνθηκαν συνολικά κατά των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν.