Η κυβέρνηση και η πλειοψηφία υπεραμύνθηκαν της σύλληψης του Ντρουέ στο όνομα του κράτους δικαίου, προσπαθώντας να κατευνάσουν τα πνεύματα δύο ημέρες πριν από την 8η κινητοποίηση του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων»

Η σύλληψη στο Παρίσι του ηγέτη των «κίτρινων γιλέκων» Ερίκ Ντρουέπροκάλεσε την αγανάκτηση της δεξιάς, αλλά και της αριστερής αντιπολίτευσης, δύο ημέρες πριν από το 8ο Σάββατο διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις της Γαλλίας.

Ο Ερίκ Ντρουέ, 33χρονος οδηγός φορτηγού και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του κινήματος, συνελήφθη για «οργάνωση διαδήλωσης που δεν είχε δηλωθεί εκ των προτέρων» το βράδυ της Τετάρτης, κοντά στα Σανζ-Ελιζέ, όπου είχε καλέσει στην πραγματοποίηση μιας «δράσης» και είχε ζητήσει από τους υποστηρικτές του «να σοκάρουμε την κοινή γνώμη».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ένθερμη υποστηρίκτρια του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων», η Μαρίν Λεπέν κατήγγειλε κυβερνητική καταστολή. «Η συστηματική παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων των αντιπάλων του σκιαγραφούν ένα τρομερά ανησυχητικό πρόσωπο του Εμανουέλ Μακρόν» έγραψε στο Twitter η επικεφαλής του ακροδεξιού «Εθνικού Συναγερμού» (RN).

Ο επικεφαλής της «Ανυπότακτης Γαλλίας» (LFI) Ζαν-Λικ Μελανσόνείχε αντιδράσει ακριβώς μετά τη σύλληψη του Ντρουέ για τον οποίο είχε προηγουμένως ομολογήσει πως τον «γοητεύει». «Και πάλι συνελήφθη ο Ερίκ Ντρουέ. Γιατί; Κατάχρηση εξουσίας. Μια πολιτική Αστυνομία στοχοθετεί και παρενοχλεί πλέον τους οργανωτές του κινήματος των κίτρινων γιλέκων» έγραψε στο Twitter.

Ο πρώην προεδρικός υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) και ιδρυτής και επικεφαλής του πολιτικού σχηματισμού Generation.s, Μπενουά Αμόν, επέκρινε χθες τον Μελανσόν για τη δήλωσή του ότι ο Ντρουέ τον «γοητεύει». «Ενδιαφέρομαι για το κοινωνικό κίνημα, όμως δεν γοητεύομαι από κάποιον που δηλώνει πως ψήφισε στους δύο γύρους υπέρ της Μαρίν Λεπέν» δήλωσε στον ραδιοσταθμό RTL.

Με καταχώρισή του στο Facebook, ο Ντρουέ απάντησε στον Αμόν. «Κανένας δεν ξέρει ποιόν ψήφισα!! Δεν ενδιαφέρει κανέναν!! Και όχι δεν ψήφισα FN (σ.σ.: Εθνικό Μέτωπο, η προηγούμενη ονομασία του ακροδεξιού κόμματος της Λεπέν) και ακόμη και αν το είχα κάνει δεν είναι το ζήτημα της ημέρας!! Ερχόμαστε όλοι από διαφορετικούς ορίζοντες και αυτή είναι η δύναμή μας!!», έγραψε το «κίτρινο γιλέκο».

Σήμερα, ο βουλευτής της LFI Ερίκ Κοκερέλ εξέφρασε την αγανάκτησή του στον ραδιοσταθμό Franceinfo για τον «αληθινό διωγμό» που θεωρεί πως διεξάγεται εναντίον του Ντρουέ και των «κίτρινων γιλέκων».

Ο πρόεδρος των Κεντρώων Ερβέ Μορέν, από την πλευρά του, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ερασιτεχνισμό» και την κάλεσε «να αφήσει την αλαζονεία και την περιφρόνηση» με τις οποίες αντιμετωπίζει τα «κίτρινα γιλέκα», που κινητοποιούνται εδώ και ενάμισι μήνα στη Γαλλία ζητώντας κυρίως την αύξηση της αγοραστικής δύναμης.

Η κυβέρνηση και η πλειοψηφία υπεραμύνθηκαν, από την πλευρά τους, της σύλληψης του Ντρουέ στο όνομα του κράτους δικαίου, προσπαθώντας να κατευνάσουν τα πνεύματα δύο ημέρες πριν από την 8η κινητοποίηση του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων».

«Όταν κάποιος οργανώνει μια διαδήλωση ενώ δεν το έχει δηλώσει, σημαίνει πως δεν σέβεται το κράτος δικαίου» δήλωσε στον ραδιοσταθμό France Inter ο υπουργός Οικονομίας, Μπρουνό Λεμέρ.

«Σε μια Δημοκρατία, η τάξη είναι σημαντική (…) Δημοκρατία δεν σημαίνει αναρχία», υπογράμμισε στο Cnews ο υπουργός Δημόσιων Λογαριασμών Ζεράλ Νταρμανέν.