Ενδεχομένως να πρέπει να εκληφθεί ως ένα ακόμη ρεκόρ ντροπής για την Ευρώπη, αλλά η πραγματικότητα κινείται πέρα από χαρακτηρισμούς, απαιτώντας άμεσες λύσεις για το πλοίο που κάτω από κάκιστες καιρικές συνθήκες πλέει κάπου στη Μεσόγειο, με ταλαιπωρημένους μετανάστες στ’ αμπάρια του, τους οποίους κανείς δεν θέλει και καμια ευρωπαίκή χώρα δεν επιτρέπει τον ελλιμενισμό του.  

Πολλές ΜΚΟ καταγγέλλουν ότι 32 μετανάστες – ανάμεσά τους και παιδιά – έχουν αφεθεί στην τύχη τους κάπου στη Μεσόγειο, ύστερα από τη διάσωσή τους ανοικτά της Λιβύης πριν από δύο εβδομάδες. Κι αυτό ως είδηση ακούγεται ντροπιαστική, αν και όλοι γνωρίζουν το κλίμα που επικρατεί τόσο στην Ιταλία όσο και την Ισπανία ή και τη Μάλτα, η οποία ήδη πρόσφατα δέχτηκε νέο κύμα μεταναστών στο έδαφός της.

Οι συνθήκες διαβίωσης για τους 32 μετανάστες του πλοίου Sea-Watch 3, που έχει ενοικιασθεί από γερμανική ΜΚΟ και αναγκάσθηκε την Πέμπτη να βρει καταφύγιο στη Μάλτα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, έχουν επιδεινωθεί λόγω των κυμάτων και του ψύχους. Οι αρχές της Μάλτας δεν συμφωνούν στο να ελλιμενισθεί το πλοίο.

Τρία παιδιά, ηλικίας ενός, έξι και επτά ετών, «δεν σταματούν να κάνουν εμετό, κινδυνεύοντας από υποθερμία και αφυδάτωση». «Οι ευρωπαίοι υπουργοί συνεχίζουν να διαβουλεύονται για την τύχη 32 ανθρώπινων ψυχών. Εμείς έχουμε ίσως κακομοίρικη όψη, όμως εκείνοι είναι αξιολύπητοι», σχολιάζουν από το πλοίο.

Χθες έφθασαν στο σκάφος νέο πλήρωμα και εφόδια για τους επιβαίνοντες, στους οποίους περιλαμβάνονται, εκτός από τα τρία παιδιά, άλλοι τρεις μη συνοδευόμενοι έφηβοι και τέσσερις γυναίκες.

Οι 32 επιβαίνοντες του Sea-Watch 3 διασώθηκαν στις 22 Δεκεμβρίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα ακόμη πλοίο, επίσης ναυλωμένο από ΜΚΟ βρίσκεται ανοικτά της Μάλτας ελπίζοντας να του επιτραπεί να ελλιμενιστεί.