Στιγμιότυπο 2019 01 06 9.28.57 μμ

stefos

Εχουν περάσει αρκετά χρόνια από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Όμως οι επιπτώσεις εκείνης της δραματικής σύγκρουσης του Καραμανλή για τη Μακεδονία, με τον ηγέτη της πιο ισχυρής δύναμης στον κόσμο, παραμένουν ακόμα και σήμερα καταλυτικές για τη χώρα μας… Και φυσικά  τα ερωτήματα παραμένουν πιο επίκαιρα από ποτέ.

Γιατί δεν συμβιβάστηκε τότε ο Καραμανλής; Γιατί δεν υποχώρησε; Γιατί δεν έκανε πίσω μπροστά στις πιέσεις, τις υποδείξεις και τις απειλές; Γιατί πήγε στο Βουκουρέστι αποφασισμένος να συγκρουστεί αν και είχε πλήρη επίγνωση των συνεπειών από αυτή την απόφασή του;
Σε αυτά και πολλά άλλα γιατί, επιχειρεί να απαντήσει το βιβλίο «Ώρα Ελλάδος, Βουκουρέστι» του δημοσιογράφου Νίκου Στέφου, η παρουσίαση του οποίου θα γίνει στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου, στις 6 μ.μ.
Μετά από μια συστηματική έρευνα που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο, ο συγγραφέας φέρνει στο φως τις άγνωστες πλευρές, τα παρασκήνια, τις μυστικές συναντήσεις, τις μάχες των πρωταγωνιστών και ντοκουμέντα που όχι μόνο αποκαλύπτουν τι πραγματικά έγινε στο Βουκουρέστι, πίσω από τις κλειστές πόρτες, αλλά εξηγούν και όλα όσα επακολούθησαν… Με πραγματικά στοιχεία, με αληθινές μαρτυρίες και χωρίς συνωμοσιολογική διάθεση…
Όπως δηλώνει ο Νίκος Στέφος, για ένα πράγμα είναι σήμερα απόλυτα βέβαιος. «Πως ο Καραμανλής δεν μετάνιωσε ούτε στιγμή για αυτή την πατριωτική του στάση, για αυτό το εθνικό του ΟΧΙ στο Βουκουρέστι. Και πως, πάνω από όλα, αν ο χρόνος γυρνούσε πίσω, πάλι το ίδιο θα έκανε…»
Πρόκειται για ένα βιβλίο που συνέγραψε με ευθύνη και αντικειμενικότητα  ο δημοσιογράφος Νίκος Στέφος και προλογίζει ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος. Ένας πολιτικός που έζησε εκ των έσω όλο το δραματικό παρασκήνιο εκείνων των συγκλονιστικών ημερών.
Το «Ώρα Ελλάδος Βουκουρέστι…» ειναι ένα πόνημα που αξίζει να διαβαστεί από κάθε Έλληνα για να αντιληφθεί πώς συμπεριφέρονται οι
υπεύθυνοι πολιτικοί ηγέτες. Οι ηγέτες που θέτουν πάνω από καριέρες και προσωπικά ή κομματικά συμφέροντα, τα συμφέροντα της πατρίδας τους.
Όσα περιγράφονται στο βιβλίο του Νίκου Στέφου «Ώρα Ελλάδος… Βουκουρέστι» είναι επίκαιρα όσο ποτέ, με δεδομένη την εξέλιξη του Σκοπιανού μέσα από τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς έρχονται στο φως λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης και των πιέσεων που άσκησαν οι ΗΠΑ στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, αλλά και οι «κόκκινες γραμμές» που είχαν τεθεί από τον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό!