Υπό όρους και προϋποθέσεις θα πραγματοποιηθεί η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία και η όλη διαδικασία θα χρειαστεί ενδεχομένως πολλούς μήνες, ακόμη και χρόνια. Αυτό δήλωσε ευρισκόμενος επί ισραηλινού εδάφους ο  σύμβουλος του προέδρου Τραμπ επί θεμάτων εθνικής ασφάλειας, Τζον Μπόλτον.

Ο Τζον Μπόλτον επισκέφτηκε το Ισραήλ και συζήτησε το θέμα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένζαμιν Νετανιάχου, ενώ ρωτήθηκε και από δημοσιογράφους «Δεν πιστεύουμε ότι η Τουρκία θα αναλάβει στρατιωτική δράση χωρίς τον συντονισμό και την απόλυτη συμφωνία των Ηνωμένων Πολιτειών και κυρίως υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα βλαφτούν τα στρατεύματα μας στην περιοχή», δήλωσε ο κ. Μπόλτον  από την Ιερουσαλήμ, καθοδόν προς την Τουρκία. Όσον αφορά την Τουρκία, ο Τζον Μπόλτον στις 24 Δεκεμβρίου, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ για την αποχώρηση των στρατευμάτων, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα αναλάμβαναν να αντικαταστήσουν την αποχώρηση των Αμερικανών στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού κράτους.

Φαίνεται όμως ότι κάποια πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως φαίνονται και ο Μπόλτον φέρνει στο τραπέζι προς συζήτηση όρους και προϋποθέσεις. Να θυμίσουμε ότι το Σεπτέμβριο του 2018,  ο Τζον Μπόλτον είχε δηλώσει ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν στη Συρία προκειμένου να ελέγχουν τις μετακινήσεις των Ιρανών και τη μεταφορά όπλων προς τον Ασαντ. Τι έχει αλλάξει και τι πρόκειται τελικά να συμβεί ;

Οι δηλώσεις του συμβούλου εθνικής ασφάλειας αναδεικνύουν τις διαφωνίες που ακολούθησαν την προεδρική απόφαση, για την οποία δεν φαίνεται να ήταν προετοιμασμένοι οι σύμβουλοι του Τραμπ, αλλά και οι ξένοι ηγέτες, εγείροντας αντιρρήσεις ως προς την στρατηγική του Λευκού Οίκου. Ο υπουργός Αμύνης Τζιμ Μάτις παραιτήθηκε μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ και ο επικεφαλής του προσωπικού του Πενταγώνου Κέβιν Σουίνι δήλωσε πρόσφατα ότι αποχωρεί και εκείνος.