Λογοτέχνης με σπάνια διανοητική διαύγεια, αναλυτική φαντασία και μαθηματική σχεδόν ακρίβεια να κυριαρχούν στα έργα του, που όμως έπεσε θύμα των παθών του. Πολλοί τον θεωρούν ως τον μεγάλο παρεξηγημένο των αμερικανικών γραμμάτων. Ο εθισμός στη χαρτοπαιξία, το αλκοόλ και ίσως τα ναρκωτικά(όπιο;) ήταν μοιραία και τον οδήγησαν στον θάνατο πριν κλείσει τα 41 του χρόνια. Ευτυχώς, όπως σημειώνει η Κατερίνα Σχινά στο προλογικό σημείωμά της “21 ιστορίες και το Κοράκι”  τον…ανακάλυψε ο Μποντλαίρ,τον μετέφρασε, τον κατάκλεψε και και τον καθιέρωσε στη Γαλλία

Ο Ν. Επισκοπόπουλος και ο Π. Γιαννόπουλος, επηρεάστηκαν από τα πεζά έργα του Πόε. Ο Καίσαρ Εμμανουήλ (γνωστός από το ποίημα «Γράμμα σ’ ένα Ποιητή» του Ν. Καββαδία, που μελοποίησε έξοχα ο Δ. Ζερβουδάκης), ο Ν. Λαπαθιώτης, ο Κ. Καρυωτάκης, ο Μ. Παπανικολάου, ο Φ. Κόντογλου, ο Γ. Σκαρίμπας, η Λ. Νάκου, ο Γ. Μπεράτης, ο Γ. Βαφόπουλος, ο Γ. Κότσιρας, ο Τ. Αλαβέρας, ο Μ. Δημάκης, ο Γ. Γεραλής, ο Τ. Πίττας, ο Δ. Ρικάκης, ο Α. Πωπ, ο Α. Σφακιανάκης κ.ά, επηρεάστηκαν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό από τον Πόε.

 

ΤΟ ΚΟΡΑΚΙ

629752 raven0016Ένα ποίημα συμβολικό και βαθύ. Μιλά για το πένθος, όχι περιγραφικά αλλά, πλέον, σε ένα βιωματικό επίπεδο με το κοράκι να είναι κάτι παραπάνω από σύμβολο. Είναι η φωνή του πένθους, η φωνή που προσγειώνει κάθε χλωμή ελπίδα του συγγραφέα. Βυθισμένος πλέον σε αυτό το πένθος αρνείται να πιστέψει ότι η φράση «Ποτέ πια!» που του αναφέρει κάθε τόσο το κοράκι τον αφορά και αδίκως παλεύει να διώξει αυτό το κοράκι από το σπίτι του.

poe portrait 1050x700

——–

Στις 19 Ιανουαρίου 1809 γεννήθηκε. Έφυγε από τη ζωή στις 7 Οκτωβρίου 1849, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει διευκρινισθεί η αιτία θανάτου του, και ετάφη στο κοιμητήριο της Βαλτιμόρης.

Poe House Happenings celebrating Edgar’s 210th Birthday!