Σε γενικευμένη κλιμάκωση οδηγούνται οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν λίγες ώρες μετά τις θανατηφόρες αεροπορικές επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων σε ιρανικές στρατιωτικές βάσεις.

Το Ιράν φαίνεται εκφράζει έντονα πολεμική ρητορική, με τον επικεφαλής της αεροπορίας να δηλώνει πως ο στρατός της χώρας ήταν έτοιμος να πολεμήσει με στόχο τον “αφανισμό του Ισραήλ”.

“Είμαστε έτοιμοι για τον αποφασιστικό πόλεμο που θα φέρει την εξαφάνιση του Ισραήλ. Οι ένοπλες δυνάμεις μας προετοιμάζονται για την ημέρα εκείνη που το Ισραήλ θα καταστραφεί”, δήλωσε ο στρατηγός Aziz Nasirzadeh, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν.

Τα ισραηλινά μαχητικά αεροπλάνα στόχευσαν σε αποθήκες ιρανικών όπλων, εγκαταστάσεις πληροφοριών και στρατόπεδο εκπαίδευσης κοντά στη Δαμασκό κατά τη διάρκεια του μαζικού βομβαρδισμού που σημειώθηκε.

Νωρίτερα, οι ισραηλινές δυνάμεις άμυνας είχαν κατηγορήσει το Ιράν ότι βομβάρδισε προαύλιο χώρο στο χιονοδρομικό κέντρο Hermon.

Απαντώντας, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία είχαν κυρίως στόχο στρατιωτικές θέσεις που έχει εγκαταστήσει το Ιράν και προειδοποίησε την Τεχεράνη ότι θα υποστεί συνέπειες για τις απειλές της ότι θα καταστρέψει το Ισραήλ.

“Δρούμε τόσο κατά του Ιράν όσο και κατά των συριακών δυνάμεων που είναι συνεργοί στην ιρανική επίθεση”, σημείωσε ο Νετανιάχου σε ομιλία του. “Θα πλήξουμε οποιονδήποτε προσπαθεί να μας βλάψει. Οποιοσδήποτε απειλεί να μας εξαλείψει, φέρει πλήρη ευθύνη”, πρόσθεσε.

Το Ισραήλ δεν θα αφήσει έτσι “τις επιθετικές ενέργειες” του Ιράν υπογράμμισε επίσης ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του κατάφερε “σοβαρό πλήγμα” κατά του Ιράν στη Συρία σε αντίποινα για τη ρίψη πυραύλου κατά του εδάφους του.

“Η αεροπορία κατάφερε χθες (Κυριακή) το βράδυ ένα σοβαρό πλήγμα κατά των ιρανικών στόχων στη Συρία μετά τη ρίψη από το Ιράν από εκεί ενός πυραύλου προς το Ισραήλ. Δεν θα αφήσουμε να περάσουν επιθετικές ενέργειες αυτού του είδους”, σημείωσε ο Νετανιάχου στην ομιλία που εκφώνησε με αφορμή τα εγκαίνια ενός νέου αεροδρομίου κοντά στην Εϊλάτ, στο νότιο Ισραήλ.

ΠΗΓΗ: Times of Israel / APE