Όλο και περισσότεροι μαθητές κατεβαίνουν τελευταία στους δρόμους της Γερμανίας για να δείξουν το οικολογικό τους πρόσωπο και να διαδηλώσουν υπέρ της προστασίας του κλίματος και του περιβάλλοντος.

Εκατοντάδες μαθητές σε όλη τη Γερμανία απέχουν το τελευταίο διάστημα από τα μαθήματά τους για να διαδηλώσουν υπέρ της καλύτερης και αποτελεσματικότερης προστασίας του κλίματος. Εμπνεύστρια του κινήματος «Fridays for Future» που αρχίζει να παίρνει διεθνείς διαστάσεις είναι η σουηδή μαθήτρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία από το περασμένο καλοκαίρι και με αφορμή τον πρωτοφανή καύσωνα και στην πατρίδα της, διαδηλώνει πλέον κάθε Παρασκευή κατά της κλιματικής αλλαγής ενώπιον του Κοινοβουλίου στη Στοκχόλμη. Το μήνυμα των νέων προς τους πολιτικούς: δεν κάνετε αρκετά και διακυβεύετε το μέλλον μας.

Μαθητική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε προ ημερών και μπροστά από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Κολωνίας. Μεταξύ των νεαρών ακτιβιστών και οι 15χρονοι Λένα και Λέονι οι οποίοι συμμετείχαν για πρώτη φορά σε μια διαδήλωση «διότι το ζήτημα είναι πολύ σημαντικό», όπως λένε. Θέλουμε να δείξουμε «ότι έχουμε άποψη», συμπληρώνει η 16χρονη Χάνα.

Στροφή των νέων

Από μαθητική διαδήλωση στο ΑνόβεροΑπό μαθητική διαδήλωση στο Ανόβερο

Πράγματι, οι νέοι στη Γερμανία σήμερα φαίνεται να είναι πιο πολιτικοποιημένοι παρά ποτέ. Το θέμα που τους απασχολεί εδώ και καιρό, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, είναι η προστασία του περιβάλλοντος, εξηγεί ο Κλάους Χούρελμαν από το Hertie School of Governance, ο οποίος ειδικεύεται σε έρευνες που αφορούν τη νεολαία. Το ενδιαφέρον των νέων, όπως εξηγεί, δεν είναι γενικό, αλλά αφορά όλες τις πτυχές της προστασίας του περιβάλλοντος: από τη μόλυνση των ωκεανών με πλαστικά και την εξαφάνιση εντόμων ως συνέπεια της βιομηχανοποιημένης γεωργίας μέχρι την υπερθέρμανση του πλανήτη. «Οι νέοι αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για ζωτικής σημασίας φυσικούς πόρους τους οποίους δεν θα πρέπει να θέτουμε σε κίνδυνο».

Ο ειδικός κάνει λόγο για μια σημαντική στροφή. «Σήμερα οι 20χρονοι έχουν μεγαλύτερη πολιτική συνείδηση από τους άνω των 20 ετών», όπως λέει. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η οικολογική τους συνείδηση. Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά οι εγγραφές νέων μελών σε περιβαλλοντικές οργανώσεις. Ενδιαφερόταν από τα δώδεκά της για περιβαλλοντικά ζητήματα και στα δεκαέξι εντάχθηκε στην WWF, λέει η σήμερα 16χρονη Γιάννα: «Είμαι ανήσυχη όταν κοιτάω στο μέλλον. Η παρατεταμένη ξηρασία το καλοκαίρι, οι καύσωνες πρόκειται απλώς για μια πρόγευση των όσων θα ακολουθήσουν και αυτό μου προκαλεί φόβο». Ένα από τα κεντρικά συνθήματα των νέων της Γερμανίας είναι να τερματιστεί τώρα η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη.

Τις πταίει; 

Μαθητική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή και στη Βόννη με τη συμμετοχή 1.500 περίπου μαθητών. «Η πολιτική δεν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή», υπογραμμίζει ο 20χρονος Ρούνε. «Αλλά αυτό είναι αναγκαίο. Πιστεύω ότι νοιάζεται περισσότερο για την οικονομική ανάπτυξη και το χρήμα παρά για τη βιωσιμότητα για τις επόμενες γενιές».

Σταματήστε την κλιματική αλλαγή, φώναξαν οι μαθητές στη ΒόννηΣταματήστε την κλιματική αλλαγή, φώναξαν οι μαθητές στη Βόννη

Ποιος όμως φέρει την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση; Η πολιτική, οι γονείς ή οι γιαγιάδες και παππούδες μας; Και ποιος πρέπει να αναλάβει τώρα δράση; Τα παιδιά δεν φαίνεται να αποποιούνται των δικών τους ευθυνών και του δικού τους ρόλου. «Φυσικά και υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να κάνουν περισσότερα από άλλους, για παράδειγμα οι πολιτικοί που εκλέγονται γι΄αυτό. Αλλά δεν μπορείς να το περιορίσεις σε ορισμένες διαδηλώσεις, η μεγάλη συμμετοχή είναι που κάνει τη διαφορά», επισημαίνει η Χάνα.

Πολλές νέες και οι νέοι δηλώνουν ότι συζητούν το θέμα συχνά στο σπίτι με τους γονείς και τα αδέρφια τους, εστιάζοντας στο τι μπορούν να κάνουν οι ίδιοι. Η υλοποίηση των προτάσεων είναι άμεση και αποτελεσματική: λιγότερο κρέας ή λιγότερες μετακινήσεις με το αυτοκίνητο είναι μερικές από αυτές. «Η γενιά μας αδιαφόρησε και τώρα πρέπει τα παιδιά μας να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά», λέει ο Άντριου Μέρφι ο οποίος συνόδευσε τα τέσσερα παιδιά του στη μαθητική διαδήλωση της Βόννης.

Ζανέτ Σβίενκ/Φραντσίσκα Άπφελ

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

Πράσινη Εβδομάδα» στο Βερολίνο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η «Πράσινη Εβδομάδα» στο Βερολίνο, η μεγαλύτερη έκθεση αγροτικών προϊόντων και διατροφής στον κόσμο. Μέχρι τις 27 Ιανουαρίου αναμένονται πάνω από 400.000 επισκέπτες. Τιμώμενη χώρα η Φινλανδία.

Η Grüne Woche δεν απευθύνεται μόνον σε όσους θέλουν να δοκιμάσουν και να ενημερωθούν για νέα προϊόντα, μεθόδους παραγωγής και νέες τάσεις. Η μεγαλύτερη έκθεση αγροτικών/κτηνοτροφικών προϊόντων και διατροφής στον κόσμο είναι βασικό σημείο αναφοράς και για εκείνους που θέλουν απλώς να συζητήσουν για νέες διατροφικές συνήθειες, τις επιπτώσεις της μαζικής παραγωγής στον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον. Ένα από τα κυρίαρχα ερωτήματα και φέτος είναι πώς μπορεί να διασφαλιστεί η τροφοδοσία του ραγδαία αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού;

Τα τελευταία χρόνια η «Πράσινη Εβδομάδα» έχει καταφέρει να προσελκύει όλο και περισσότερους ενδιαφερόμενους. Ο εκθεσιακός χώρος έχει μεγαλώσει πλέον αισθητά καθώς έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των εκθετών που φέτος θα ξεπεράσει τους 1.700. Οι συμμετέχοντες προέρχονται από 60 διαφορετικές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Τεράστιες ζημίες λόγω καύσωνα

Κατά τη διάρκεια της «Πράσινης Εβδομάδας» πραγματοποιούνται στη γερμανική πρωτεύουσα αρκετές διαδηλώσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά της μαζικής εκτροφής ζώων και της αγροτικής βιομηχανίας και υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και του κλίματος.

«Είμαστε υπέρ της απόλυτης διαφάνειας, θέλουμε να δείξουμε πόσο βιώσιμη είναι η παραγωγή των τροφίμων», διεμήνυσε στο προοίμιο και ενόψει της έκθεσης ο πρόεδρος των γερμανών Αγροτών Γιοάχιμ Ρούκβιντς.

Για τους γερμανούς παραγωγούς το 2018 ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά. Η πρωτοφανής παρατεταμένη ανομβρία και ξηρασία του περασμένου καλοκαιρού κατέστρεψε μεγάλο μέρος της σοδειάς, κυρίως στη βόρεια και την ανατολική Γερμανία. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δέχθηκε περισσότερες από 8.500 αιτήσεις για την παροχή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.

Νέες τάσεις

Καθότι πραγματοποιείται κάθε Ιανουάριο, μήνα κατά τον οποίο αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν συγκριτικά λιγότερη δουλειά, η «Πράσινη Εβδομάδα» έχει καθιερωθεί πλέον ως το πρώτο κάθε χρόνο τετ-α-τετ των παραγωγών. Απ΄ όλη τη Γερμανία αναμένονται πάνω από 2.000 λεωφορεία.

Οι παραγωγοί εκμεταλλεύονται τη μικρή ανάπαυλα για να ενημερωθούν, μεταξύ άλλων, για νέες δυνατότητες παραγωγής και επεξεργασίας των προϊόντων τους. Τα drones, για παράδειγμα, εξελίσσονται ήδη σε βασικό εργαλείο παρακολούθησης και ελέγχου μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων.

Άλλοι αξιοποιούν την έκθεση για να προωθήσουν νέα προϊόντα και ιδέες. Όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον προσελκύουν τα προϊόντα vegan, όπως φαίνεται και από τον αριθμό των εκθετών. Ενώ πριν από πέντε χρόνια εκπροσωπούνται στην έκθεση μόλις τρεις παραγωγοί, φέτος η έκθεση μετρά 65 παραγωγούς προϊόντων της λεγόμενης ολικής χορτοφαγικής διατροφής.