Γιατίι η Μεσόγειος είναι μια ευάλωτη περιοχή στην εμφάνιση ακραίων καιρικών καταστάσεων

Ακραία καιρικά φαινόμενα μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους ακόμη και στην περιοχή της Μεσογείου, σύμφωνα με τον καθηγητή Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστο Ζερεφό. Ο κ. Ζερεφός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου με αφορμή την πολική δίνη, το κύμα πολικού ψύχους που σαρώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Πρακτορείο FM 104,9 το φαινόμενο της πολικής δίνης «δεν είναι συχνό, είναι σπάνιο και μάλιστα στην έκταση και στην ένταση που είναι, διότι συνήθως οι θερμοκρασίες π.χ. στη Βόρεια Ντακότα είναι της τάξεως του -20. Φέτος πήγε στους -38 που με τους ανέμους κατεβαίνει περίπου στο -50 περίπου» και πρόσθεσε πως «αυτό είναι καμπανάκι, με τη λογική ότι έχουμε πιο συχνά τα τελευταία 50 χρόνια ψυχρές εισβολές, όπως έχουμε και πιο συχνά καύσωνες σε πολλές περιοχές, όπως και στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής»

«Είναι φαινόμενα που εξελίσσονται και δυστυχώς ο άνθρωπος, ιδίως μετά το 1950, έχει αρχίσει να επηρεάζει την πορεία εξέλιξης αυτών των ακραίων καταστάσεων και τις κάνει να εμφανίζονται όλο και πιο συχνά. Και γι’ αυτό ανησυχούν οι επιστήμονες, διότι υπάρχει απώλεια ζωής, υπάρχει κόστος οικονομικό και γενικά δεν είναι ευχάριστο να έχουμε τέτοια ακραία φαινόμενα, είτε αυτά είναι στο πολύ κρύο είτε στην πολλή ζέστη» συμπλήρωσε.

Ο καθηγητής τονίζει πως ένα τέτοιο ακράιο καιρικό φαινόμενο μπορεί να πλήξει «οποιαδήποτε περιοχή, οποιαδήποτε στιγμή, αλλά κυρίως τις περιοχές που είναι πιο ευάλωτες» και εξήγησε γιατί κινδυνεύει η Μεσόγειος, η οποία είναι μια ευάλωτη περιοχή στην εμφάνιση ακραίων καιρικών καταστάσεων. «Η Μεσόγειος είναι μια κλειστή θάλασσα, σαν μια κλειστή λίμνη, η οποία μερικές φορές υπερθερμαίνεται και η εποχική μεταβολή αυτής της υπερθέρμανσης της τοπικής ξεσπάει σε ξεσπάσματα ακραίας βροχής, καταιγίδων κ.λπ»

Τι είναι η πολική δίνη

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος εξήγησε στο ethnos.gr τι είναι η πολική δίνη που σαρώνει – κυρίως – τις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ και ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ένταση και τη διάρκειά της.

Ο κ. Καλλιάνος κάνει λόγο για ένα «πολύ ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό που γυρίζει αντίθετα από τους δείκτες του ρολογιού, συνοδεύεται από νεφώσεις που προκαλούν κακοκαιρία αλλά και από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που μπορεί να αγγίξουν ακόμη και τους -75 βαθμούς στα 15-20 χιλιάδες πόδια».

«Επίσης, συνδυαστικά λειτουργεί και ο πολικός αεροχείμαρος, δηλαδή πολύ ενισχυμένοι άνεμοι που έρχονται από το βόρειο πόλο και βοηθούν ώστε να υποχωρήσει χαμηλότερα η θερμοκρασία σε αυτά τα επίπεδα αλλά και προφανώς και στην επιφάνεια του εδάφους λόγω των πολύ ψυχρών αερίων μαζών που επικρατούν σε μεγάλο μέρος της χώρας», εξηγεί ο κ. Καλλιανος.