Αντέχει η ευρωζώνη ένα τρίτο σοκ μέσα σε μία δεκαετία; Τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται τα τελευταία 24ωρα δείχνουν ότι οι “μηχανές” της ανάπτυξης έχουν φρενάρει τόσο στον Νότο, όσο και στον Βορρά της Γηραιάς Ηπείρου.

Η ιταλική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση εδώ και έξι μήνες: συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο του 2018 και κατά 0,2% το επόμενο.

Η Γερμανία βρίσκεται σε επιβράδυνση, με τον χαμηλότερο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ εδώ και έξι χρόνια. Η νέα εκτίμηση για το 2019 διαμορφώνεται στο 1%, ποσοστό υποδιπλάσιο αυτού της προηγούμενης πρόβλεψης.

Τα εκ πρώτης όψεως θετικά στοιχεία της Γαλλίας για το 2018 συνιστούν στην πραγματικότητα αναπροσαρμογή προς τα κάτω των αρχικών προβλέψεων (από τουλάχιστον 1,8% σε 1,5%), με το φρενάρισμα να έχει ξεκινήσει πριν από την απεργία των σιδηροδρομικών και την εμφάνιση του κινήματος των “κίτρινων γιλέκων”.

Ο μεταποιητικός δείκτης PMI της Markit υποχώρησε για έκτο κατά σειρά μήνα τον Ιανουάριο στις 50,5 μονάδες (από 51,4 μονάδες τον Δεκέμβριο), ήτοι στο όριο της ύφεσης και στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat η ευρωζώνη αναπτύχθηκε κατά μόλις 1,8% πέρσι, ήτοι με τον χαμηλότερο ρυθμό από το 2013 – με τα δύο τελευταία τρίμηνα να καταγράφουν καθήλωση στο 0,2%

Σε μεγάλο βαθμό αυτή η ετήσια επίδοση οφείλεται στα θετικά δεδομένα της Ισπανίας, όπου ακολουθήθηκε λελογισμένα επεκτατική πολιτική.

Η σύγκριση με τις ΗΠΑ, που κατέγραψαν ρυθμό ανάπτυξης περί το 3% και διατηρούν την ανεργία στο 4% (έναντι 7,9% της ευρωζώνης) είναι χαρακτηριστική.

Το ΔΝΤ προσάρμοσε τις προβλέψεις του για τη ζώνη των “19” στο 1,6%, από 1,9% στις προβλέψεις Οκτωβρίου. Ο Μάριο Ντράγκι δηλώνει ετοιμότητα ακόμη και για ενδεχόμενη επιστροφή στην “ποσοτική χαλάρωση”.

.capital.gr/