Τμήματα του είναι καλυμμένα με βλάστηση, ενώ υπάρχουν και πολλά πουλιά που φωλιάζουν στο νέο κομμάτι γης που δημιουργήθηκε στον Ειρηνικό ωκεανό μετά από έκρηξη ηφαιστείου το 2015.

Ερευνητές της NASA που μελετούν ένα νέο νησί που εμφανίστηκε κοντά στα νησιά Hunga Tonga και Hunga Haapai κατά τη διάρκεια μιας ηφαιστειακής έκρηξης το 2015, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτός ο νέος σχηματισμός γης μπορεί να παραμείνει σταθερός και αμετακίνητος στο εγγύς μέλλον.

Περιγράφοντας τα συμπεράσματά τους σε μια ειδική έκθεσή, οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι αυτό το νέο νησί, το οποίο καν δεν έχει ακόμη ονομαστεί επίσημα, είναι ένα από τα τρία νησιά που δημιουργήθηκε τα τελευταία 150 χρόνια, τα οποία επιβίωσαν πολύ περισσότερο από τα διαβρωτικά κύματα του ωκεανού εδώ και λίγους μήνες», προσθέτοντας ότι συνεχίζει να αντέχει παρά τα σημάδια διάβρωσης.

Οι επιστήμονες ανέφεραν επίσης την ύπαρξη βλάστησης στο νησί παρά το μαύρο χαλίκι που υπάρχει ακόμα από την έκρηξη το ηφαιστείου που το απέκοψε από την επιφάνεια της γης.

Οι ερευνητές είναι τώρα απασχολημένοι με την επεξεργασία των δεδομένων που έχουν αποκτήσει σε μια προσπάθεια να αναπτύξουν ένα πιο ρεαλιστικό τρισδιάστατο μοντέλο του νησιού και να προσπαθήσουν να υπολογίσουν ακριβώς πόσο καιρό μπορεί να επιβιώσει.