Σήμερα και αύριο κυβέρνηση και τράπεζες αποφασίζουν για τα “κόκκινα δάνεια”

Το θέμα που θα απασχολήσει τις επόμενες εβδομάδες τους πάντες, και θα αλλάξει την πολιτική ατζέντα προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου. Γιάννης Δραγασάκης και Αλέκος Φλαμπουράρης αναμένεται να συγκρουστούν και μάλιστα άγρια, όπως λένε όλες οι σχετικές πληροφορίες. Η κυβέρνηση είναι εμφανώς ανήσυχη, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ήττα στις προσεχείς εκλογές, γεγονός που ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά του παλιού ΣΥΡΙΖΑ που θυμάται τις προεκλογικές υποσχέσεις του 2014. Με αυτό το σκηνικό σε ανάπτυξη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να κερδίσει πόντους διασώζοντας την πρώτη κατοικία δανειοληπτών σε ποσό υψηλότερο από εκείνο που θα ήθελαν οι τράπεζες και οι θεσμοί. Και σε αυτό το σημείο, η σύγκρουση με τις τράπεζες αναμένεται μεγάλη.

Η «γραμμή Φλαμπουράρη» φαίνεται να είναι αυτή που επικρατεί, μια γραμμή που λέει ότι η κυβέρνηση θα παίξει το φιλολαϊκό χαρτί αδιαφορώντας για τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει στο τραπεζικό σύστημα, μια ζημιά που θα κληθούν να καλύψουν οι πολίτες τους οποίους υποτίθεται ότι θα ευεργετήσει με τη ρύθμιση για την πρώτη κατοικία.

Οι προειδοποιήσεις των τελευταίων ημερών από τον Γιάννη Δραγασάκη μόνο ως προφάσεις εν αμαρτίαις μπορούν να χαρακτηριστούν μιας και ο ίδιος ως υπεύθυνος για τις τράπεζες… άφηνε τα κόκκινα δάνεια να περνούν. Τα καμπανάκια που χτυπούν σήμερα έχουν ως στόχο τον διάδοχό του στη θέση, τον Αλέκο Φλαμπουράρη, με πολλούς να λένε ότι ακόμη και «θερμό» επεισόδιο υπήρξε μεταξύ τους. Εδώ βεβείως θα πρέπει να επισημανθεί η θέση του κ. Τσακαλώτου, ο οποίος δήλωσε ότι οι τράπεζες δεν έχουν πρόβλημα και ήδη έχουν περάσει με επιτυχία τα crash test «Πρέπει όλες οι πλευρές να δείχνουν σοβαρότητα όταν μιλάνε για τις τράπεζες. Οι τράπεζες πέρασαν τα “crash test” φθάνουνε στους στόχους τους και κάνουν ιδιωτικές παρεμβάσεις για να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια. Επίσης, ξέρουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίζεται ένα σύστημα εγγυήσεων για να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια”

Στην εφημερίδα  το «Βήμα»ο Αντώνης Καρακούσης γράφει: Ο υπουργός Επικρατείας υπερασπίζεται επί της ουσίας την παράταση του νόμου Κατσέλη, διατηρώντας το επίπεδο προστασίας σχεδόν στο σύνολο των δανειοληπτών, όχι μόνο στεγαστικών δανείων, αλλά και εμπόρων και επιχειρηματιών που εγγυήθηκαν με την πρώτη κατοικία τους δάνεια που έλαβαν από τις τράπεζες για άλλους σκοπούς, αμιγώς επιχειρηματικούς. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι ο κ. Φλαμπουράρης σκέπτεται πρωτίστως τις εκλογές και ενδιαφέρεται κυρίως για τον προσεταιρισμό του πλήθους των δανειοληπτών που έχουν υποθηκεύσει την πρώτη τους κατοικία».

Και κούρεμα;

Πάντως, πληροφορίες από την αγορά συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση θα ανοίξει το θέμα των κόκκινων δανείων ρίχνοντας στο τραπέζι ακόμη και γενικευμένο κούρεμα που θα επηρεάσει τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών. Την ώρα που οι τραπεζίτες και οι δανειστές ζητούν το όριο προστασίας, μετά τη λήξη του νόμου Κατσέλη, να πάει στις 100 χιλ. ευρώ και να μην προστατεύονται όσοι έχουν εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ, η κυβέρνηση ετοιμάζει προεκλογικά δωράκια. Τα οποία ενδεχομένως θα έχουν δύο ακόμη αρνητικά αποτελέσματα: Πρώτον θα αυξήσουν κατακόρυφα τους δανειολήπτες που θα σταματήσουν να πληρώνουν περιμένοντας την προεκλογική ευνοϊκή ρύθμιση. Και δεύτερον για ακόμη μια φορά θα την γλιτώσουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που θα αποκτήσουν κι αυτοί ασπίδα προστασίας.