Ένας έλληνας φοιτητής, τελειόφοιτος της Σχολής Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, σχεδιάζει κάτι πολύ πιο πρωτότυπο από ένα ακόμη κτίριο στην Ελλάδα: κατοικίες για μία ευρωπαϊκή βάση στη Σελήνη.

Ο Άγγελος Χρυσοβαλάντης-Αλφατζής, ο οποίος είναι επίσης απόφοιτος του Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων του ΤΕΙ Αθήνας, είναι ένας από τους νεαρούς ερευνητές από πολλά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, που συνεργάζονται με το κέντρο αστροναυτών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) στην Κολωνία της Γερμανίας και «κατεβάζουν» νέες ιδέες, οι οποίες θα βοηθήσουν τις μελλοντικές αποστολές της Ευρώπης στο φεγγάρι και πέρα από αυτό.

Ο έλληνας φοιτητής, μαζί με τους συνεργάτες του (μια ομάδα από μηχανικούς ως βιολόγους), παρουσίασε ήδη μια καινοτόμα ιδέα για μια σεληνιακή βάση θαμμένη μέσα σε σεληνιακό κρατήρα, ένα σχέδιο που αναπτύχθηκε και διακρίθηκε στο πλαίσιο του περυσινού διαγωνισμού της ESA για τη σχεδιαζόμενη δημιουργία ενός Σεληνιακού Χωριού.

Μιλώντας στο ethnos.gr, σχετικά με τους πολύτιμους και δυσεύρετους πόρους που χρειάζονται για να γίνει η κατασκευή των κατοικιών τονίζει ότι «η αρχιτεκτονική προσέγγιση που ακολουθώ συνήθως, αφορά την αξιοποίηση των εκάστοτε, εύκαιρων πόρων στην κατασκευή, εντάσσοντάς την στον τόπο, κάνοντάς την ικανή να αντεπεξέλθει στα ιδιαίτερα φαινόμενα αυτού. Το ίδιο σκεπτικό ακολουθεί και η ομάδα αυτή, το λεγόμενο In Situ Resource Utilization (ISRU). Πιο συγκεκριμένα, μελετάμε το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το «χώμα» της Σελήνης, τον ρηγόλιθο, τόσο στην αρχιτεκτονική κατασκευή, όσο και στην εξαγωγή σημαντικών στοιχείων (όπως νερού) μέσα από αυτό. Αυτό είναι σημαντικό, διότι ελαχιστοποιεί τους πόρους που πρέπει να εκτοξεύσουμε από την Γη προς το φεγγάρι».