Ο Φεβρουάριος του 1979 έχει περάσει στην Ιστορία ως ο μήνας της επιστροφής του Αγιατολάχ Χομεινί στο Ιράν μετά την εκθρόνιση του Σάχη. Τότε ξεκίνησε η απόλυτη κυριαρχία της Ιρανικής Επανάστασης που 40 χρόνια μετά παραμένει ζωντανή, χωρίς ιδιαίτερες “μεταλλάξεις”. Εκείνη την περίοδο χάθηκαν χιλιάδες πολίτες που είχαν αντίθετη άποψη με την εγκαθίδρυση του πολιτικού Ισλάμ. Οι γυναίκες υποχρεώθηκαν να αλλάξουν τον ενδυματολογικό τους κώδικα και να περιβληθούν το Χιτζάμπ, γεγονός που μέχρι και σήμερα προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Διαφήμιση στο Ιράν πριν την Επανάσταση των Μουλάδων / δεκαετία του ’70 (Pinterest)

Ιρανές φοιτήτριες πριν την Επανάσταση  (pinterest)

Φωτογράφιση μόδας στη δεκαετία του ’70

Τεχεράνη, Νοέμβριος του 1978. (Photo by Kaveh Kazemi/Getty Images)

 Δυνάμεις προσκείμενες στον αγιατολάχ Χομεϊνί περιμένοντας την επίθεση στρατιωτών του Σάχη (Γκάρντιαν)

Τεχεράνη/ 11 Δεκεμβρίου 1978. Γυναίκες με φωτογραφίες του Χομεϊνί διαδηλώνουν εναντίον του Σάχη στην πλατεία της Επανάστασης -όπως ονομάστηκε μετά την εκθρόνιση του. (Photo by Kaveh Kazemi/Getty Images)

Ενοπλοι αντάρτες, με μάσκες αερίου επιβαίνουν σε φορτηγάκι κατευθυνόμενοι στο αρχηγείο του Χομεϊνί. Τεχεράνη, 12 Φεβρουαρίου 1979. (NPR)

Γυναίκες διαμαρτύρονται για το Χιτζάμπ (British Journal of Photography)

Γυναίκες διαμαρτύρονται για την επιβολή του Χιτζάμπ αμέσως μετά την επανάσταση το 1979  (historicaltimes)

Οπλισμένες γυναίκες σε ρόλο φρουρού συμμετέχουν στη φύλαξη συνοικιών και πλατειών στη Τεχεράνη κατά την αρχή της Ιρανικής Επανάστασης  (Photo by Keystone/Getty Images)

Τεχεράνη, 11 Φεβρουαρίου 1979 την ημέρα που κατέρρευσε το καθεστώς του Σάχη  NPR

Τεχεράνη, Φεβρουάριος 1979. Τσάι για τους επαναστάτες από γυναίκες που ήδη φορούν το Χιτζάμπ ή το Νίκαμπ (Pinterest)20.000 πολίτες διαδήλωσαν υπέρ της κυβέρνησης Μπαχτιάρ, του τελευταίου πρωθυπουργού του Σάχη. Στρατιώτης με την ιρανική σημαία στις 9 Φεβρουαρίου 1979 στην Τεχεράνη (NPR)

Ο Αγιατολάχ Χομεινί, ο οποίος έζησε 15 χρόνια εξόριστος στο Παρίσι, επέστρεψε το 1979 στην Τεχεράνη και ηγήθηκε της ισλαμικής  Επανάστασης. ( histclo)

Πηγη 

Ποιός ήταν ο Χομεϊνί 

Ο πρωτεργάτης της ιρανικής επανάστασης του 1979 θα έμενε στο τιμόνι της χώρας για 10 χρόνια, εγκαινιάζοντας τη δικής του έμπνευσης ισλαμική θεοκρατία στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Ο Χομεϊνί πρότεινε και εφάρμοσε εκτεταμένα μια νέα μορφή διακυβέρνησης, μετατρέποντας το κοσμικό κράτος σε μια οντότητα όπου βασίλευε η κατά γράμμα τήρηση των διδαχών του Κορανιού, με την εξουσία να περιέρχεται εξολοκλήρου στον κλήρο, διατηρώντας βεβαίως για τον εαυτό του το ισόβιο καθεστώς του αδιαφιλονίκητου θρησκευτικού και πολιτειακού ηγέτη.

Στα δικά του χρόνια θα εγκαινιαζόταν μάλιστα η τεταμένη περίοδος σχέσεων του Ιράν με τη Δύση, κληρονομιά που διατηρείται μέχρι και τις μέρες μας, ενώ του χρεώνεται και ο πόλεμος με το Ιράκ στην προσπάθεια να γενικεύσει το θεοκρατικό του μοντέλο και στα γειτονικά μουσουλμανικά κράτη.

Ο Μεγάλος Αγιατολάχ θα άφηνε το στίγμα του ανεξίτηλο στο Ιράν, την ίδια στιγμή που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του 20ού αιώνα…

 

Οι γυναίκες έχουν ίδια δικαιώματα με τους άνδρες, γράφει αυτή ηΙρανή στα χέρια της Σύμφωνα με τον Ιρανικό νόμο, οι γυναίκες δεν είναι ίσες με τους άνδρες.

Michel Foucault

Πάντως, δύσκολα να ξεχαστεί η άποψη του διάσημου Γάλλου φιλοσόφου, Michel Foucault ο οποίος  επαινούσε τον Χομεϊνί ως κάποιον προορισμένο για κάτι μεγαλύτερο. «Είναι ίσως η πρώτη αντίσταση εναντίον του παγκόσμιου συστήματος, η πιο σύγχρονη και η πιο τρελή μορφή επανάστασης» έλεγε