Με οριακή πλειοψηφία (151 ψήφους) πέρασε τελικά η επίμαχος παράγραφος της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για  αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος, σχετικά με την Εκκλησία!  Πρόβλημα όμως φαίνεται να υπάρχει για την κυβέρνηση στα άρθρα σχετικα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Για να συμπεριληφθεί ένα άρθρο στα αναθεωρητέα χρειάζονται  τουλάχιστον 151 ψήφοι  σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες της παρούσας Βουλής (με χρονική απόσταση το λιγότερο ενός μήνα), ώστε να μπορεί να αναθεωρηθεί με 180 ψήφους από την επόμενη (ή χρειάζονται 180 ψήφοι από την παρούσα Βουλή  για να μπορεί να αναθεωρηθεί από την επόμενη με 151 ψήφους).

Με δεδομένο ότι υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 3 του Συντάγματος είχαν υπερψηφίσει και βουλευτές της αντιπολίτευσης (όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΚΙΝΑΛ, ο Στ. Θεοδωράκης κ.α. ), συνάγεται το συμπέρασμα πάντως ότι υπήρξαν διαρροές στην ομάδα των «145 + 6»  βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας (των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή και των έξι βουλευτών που με επιστολή τους συντάσσονται με τις νομοθετικές  επιλογές της κυβέρνησης), προκειμένου να  λάβει το συγκεκριμένο άρθρο οριακά απαιτούμενη πλειοψηφία.

Νωρίτερα είχε διαδοθεί ευρύτατα η φήμη ότι το άρθρο 3 δεν πέρασε με ό,τι αυτό θα συνεπαγόταν. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του διευθυντή του Γραφείου Τύπου της ΝΔ Κωνσταντίνου Ζούλα στο facebook: «Τελικά το αυθόρμητο “ωχ Θεε μου” του κ. Τσίπρα έπιασε τόπο. Η Αριστερά του Κυρίου ψήφισε με το δεξί…».

Στο «επίμαχο»  άρθρο 3, όπως  ισχύει σήμερα, αναφέρεται:

1. Eπικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού. H Oρθόδοξη Eκκλησία της Eλλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Kύριο ημών Iησού Xριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Mεγάλη Eκκλησία της Kωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Eκκλησία του Xριστού τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Eίναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Iερά Σύνοδο των εν ενεργεία Aρχιερέων και από τη Διαρκή Iερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Kαταστατικός Xάρτης της Eκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Tόμου της κθ΄ (29) Iουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.

2. Tο εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Kράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.

3. Tο κείμενο της Aγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. H επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Aυτοκέφαλης Eκκλησίας της Eλλάδας και της Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας στην Kωνσταντινούπολη.

πηγη